9. ledna 2024 12:25
Adam Vala

Jeden z nejlepších filmů roku: Mrazivé drama z Osvětimi vámi pořádně otřese, pusťte si český trailer

Trailer filmu Zóna zájmu

Jonathan Glazer má na svém kontě sice pouhé čtyři celovečerní filmy, každý z nich se však výrazně zapsal do světové kinematografie. Deset let po formálně vytříbené minimalistické sci-fi Pod kůží se triumfálně vrací na plátna kin s novinkou Zóna zájmu.

Snímek inspirovaný stejnojmenným románem Martina Amise sleduje každodenní rodinný život německých manželů Hedwigy a Rudolfa, který byl velitelem koncentračního tábora v Osvětimi. Mrazivé filmové zobrazení banality zla a lidské spoluviny vyneslo Glazerovi na Filmovém festivalu v Cannes Velkou cenu. Server BBC jej označuje za „originální mistrovské dílo”, britský deník The Times přirovnává zážitek při jeho sledování k „ráně kladivem do hlavy”. Jednoho z horkých kandidátů na letošní nejvýznamnější filmová ocenění uvede do kin distribuční společnost Aerofilms.

Děs neviděného

Film po formální stránce výrazně pracuje s (ne)zobrazováním samotného koncentračního tábora a jeho vězňů, naopak se plně soustředí pouze na rodinu Hössových. „Věděl jsem, že chci svým filmem naplno žít. Nemohl jsem proto rekonstruovat násilné scény a vzápětí vidět zbité herce v pruhovaných pyžamech vesele svačit jablka a pudink mezi záběry,” říká o svém režijním rozhodnutí britský tvůrce.

K tématu: V Osvětimi nacisté povraždili přes milion lidí. Popisy hrůz z plynových komor dodnes obrací žaludek

„Na to natočit násilný film ani nemám žaludek. Věděl jsem ale, že interpretace zvuku nám v hlavě ty děsivé obrazy, které jsme viděli ve škole, sama dokreslí,” odpovídá Glazer na otázku, proč se rozhodl ve filmu zaměřit právě na hudbu a zvuk.

Antagonisté všedního dne

Svůj námět představuje osmapadesátiletý režisér vcelku prostě: „Můj film je rodinným dramatem o muži a jeho ženě, kteří jsou velmi šťastní. Jen jsem vám zapomněl říct jednu věc, že on je to nacistickým velitelem v Osvětimi.”

Čtěta také: Vdova po vězni z Osvětimi mapuje osudy tisíců ostravských Židů. Hitlerovi navzdory

„Chci, aby to byl film tak trochu i o nás. O tom, jak se nejvíce bojíme toho, že bychom mohli být jako Hedwiga a Rudolf. I oni byli lidskými bytostmi,” vysvětluje Glazer své rozhodnutí zobrazit Hösse a jeho rodinu v co možná nejcivilnějším světle. „Můj film by měl diváky zneklidňovat pouhou myšlenkou, jak blízko můžeme emocionálně mít k pachatelům takových zvěrstev. Zóna zájmu není dojemný film. Naopak, zanechá vaše oko suché, ale plné hlubokého zármutku,” dodává režisér ke svému netradičnímu pojetí filmu o holocaustu, které můžete v kinech spatřit již 15. února.

Zdroj: Bontonfilm, Rotten Tomatoes, BBC, The Times

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný