26. února 2024 18:45

Hra o trůny měla končit úplně jinak. Tvůrci seriálu teď prozradili, co měli v plánu a proč to nevyšlo

Možná už jste někdy zaslechli, že celé finále Hry o trůny bylo výsledkem bolestivého kompromisu. Tvůrci seriálu teď prozradili více.

Poslední sezóně Hry o trůny nemůže spousta fanoušků přijít na jméno. Jelikož románová fantasy sága George R. R. Martina dosud nebyla dokončena, není jasné, nakolik se seriál lišil od plánů autora předlohy. Některé události z posledních epizod ale rozhodně patří mezi nejméně populární zvraty v Západozemí.

Čtěte také: Tvůrce Hry o trůny skvěle popsal tragickou změnu ve filmových diskuzích na internetu

Tvůrci seriálu David Benioff a D. B. Weiss v profilovém článku prozradili, že původně žádná osmá sezóna ani neměla vzniknout. Celý příběh totiž chtěli zakončit trilogií celovečerních filmů plánovaných k uvedení v kinech. Když však svůj plán představili vedení HBO, bylo jim připomenuto, že zkratka kanálu znamená Home Box Office, nikoli Away Box Office, že tedy nestojí o návštěvnost v kinech, ale o sledovanost na obrazovkách.

Filmové pojetí mělo být sevřenější. Místo toho byli Benioff a Weiss nuceni dělat změny, aby se dala sezóna rozseknout na dvě poloviny a značný zmatek do všeho vneslo nové vedení, které přišlo po vstupu telekomunikační společnosti AT&T do majetkové struktury. Její manažeři dokonce začali navrhovat šílené změny jako zkracování epizod nebo točení seriálu na výšku, aby se dal lépe konzumovat na displejích telefonů.

„Nesoulad je hlavním zabijákem projektů, ať už jde o nesoulad mezi konkrétními lidmi nebo v celé instituci,“ naznačil Weiss. „Když s nějakou společností podepíšete smlouvu na pět let, chcete, aby byla stabilní, abyste měli klid na práci a nemuseli se obávat, že ji koupí telefonní gigant. Klíčové bylo najít nejhladší cestu oceánem,“ vysvětlil Benioff, proč se dvojice nakonec rozhodla odejít a nové útočiště našla u Netflixu. Pro ten nachystala sci-fi seriál Problém tří těles podle první knihy z populární trilogie Vzpomínka na Zemi od čínského autora Liu Cch’-sina. Premiéru si odbude už 21. března 2024.

Zdroj: Wall Street Journal, Total Film

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný