22. října 2023 06:00
Adam Vala

Čech si myslel, že se seznámil se Scarlett Johansson. Přišel o všechny své peníze

Když se daří, tak se daří. Platí to ale i naopak, jak zjistil nedávno jistý muž z Prahy, který kvůli vlastní naivitě přišel o veškeré úspory poté, co se stal obětí hned dvojice podvodů. Jeho případ ukazuje, jak snadno můžou důvěřiví lidé naletět lhářům na internetu, které by ostatní odhalili na míle daleko.

Nejprve Čech, jehož jméno policie neprozradila, naletěl na tzv. catfishing, tedy podvod, při kterém se někdo vydává za jinou osobu za účelem vylákat z vás peníze či citlivé informace. Dotyčného v květnu kontaktovala přes WhatsApp žena vydávající se za herečku Scarlett Johansson. Ta muži pověděla o speciální fanouškovské kartě v hodnotě několika tisíc dolarů, s níž dostane přístup ke všem jejím soukromým fotkám a videím. Peníze za koupi karty se mu pak měly postupně každý měsíc vracet zpátky na účet.

Následoval několikaměsíční proces, při kterém poškozený posílal peníze na účet domnělé herečky, zatímco se mu zpátky nic nevracelo. Přesto s ní nadále komunikoval a celou dobu věřil, že je to skutečně ona. Přišel takhle zhruba o 150 tisíc korun plus další peníze za storno letenek poté, co podvodnice zrušila jejich schůzku v New Yorku.

Čtěte také: Deadpool 3: Další smutná zpráva pro fanoušky Marvelu

Následně pak v září stejný muž naletěl na falešný inzerát v aplikaci Telegram, který vybízel k investici do kryptoměn. Vklad 1 500 korun měl dotyčnému vydělat přes půl milionu, jak už ale nejspíš tušíte, šlo o další klam. Poškozený Čech utratil další desetitisíce ve snaze dostat se přes různé poplatky až ke své „výhře“, když ale poplatky nekončily a jemu došly peníze, rozhodl se obrátit na svoji banku a zeptat se, jestli se náhodou nestal obětí podvodu. V té mu samozřejmě řekli, že stal. Případem se tak začala zabývat policie.

Zdroj: Aktuálně.cz, Policie.cz

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický