25. března 2024 14:15

GTA 6 má velké problémy, zřejmě nevyjde v roce 2025. Zaměstnanci anonymně vysvětlili proč

Plány na vydání chystaného GTA v původním termínu se pomalu rozplývají.

Jedná se o bezpochyby nejočekávanější hru současnosti a pokračování megahitové akční série. Snad právě proto se vývojáři z Rockstar Games snaží, aby naplnili nemalá očekávání. Bohužel to vypadá, že k tomu budou potřebovat delší dobu a Grand Theft Auto VI nevyjde v původně plánované první polovině roku 2025 a pravděpodobně nestihne ani jeho zbytek...

Zprávu přinesl prestižní magazín Kotaku s četnými kontakty dovnitř týmu, v jehož části momentálně panuje nespokojenost. Firma totiž požaduje, aby od dubna všichni zaměstnanci pracovali celý týden z kanceláře, mnoho z nich přitom tvrdí, že něco takového nemají ve smlouvě a byli najati pro práci z domova.

Vše nasvědčuje tomu, že se vývoj zpožďuje a vedení si připravuje půdu pro tzv. crunch, tedy dlouhé přesčasy v období dokončování hry. Rockstar je jimi proslulý a sliboval jejich omezení na minimum. Návrat do kanceláří prý zdůvodňuje hlavně důrazem na kontrolu kvality a bezpečnost, aby nedošlo k dalšímu úniku dat podobnému tomu ze září 2022.

„Prošel jsem ve firmě dvěma projekty, z nichž oba měly crunch. Ten první byl extrémně náročný a můžu říct, že na jeho začátku jsem měl podstatně méně šedivých vlasů. Vážně chceme pokračovat v krocích, která jsme podnikli k tomu, abychom tuto toxickou pracovní kulturu vymýtili,“ popsal jeden ze zaměstnanců magazínu Aftermath.

Někteří zkušení a klíčoví zaměstnanci už prohlásili, že pokud budou cítit tlak na dlouhodobé přesčasy, firmu ještě před dokončením hry opustí, což by znamenalo další zásadní komplikaci v dodržení kvality i termínů. „To by byl obrovský průšvih a všichni si to uvědomují,“ řekl člen týmu, který si přál zůstat v anonymitě. Vedení stále míří alespoň na konec roku 2025, už však připravuje záložní řešení, v rámci něhož by se vydání odložilo na první polovinu roku 2026.

Sledujte také: První gameplay skvěle vypadající a extrémně realistické české střílečky

Prioritou zůstává stabilní a vyladěný produkt. Nikdo nechce opakovat průšvih Cyberpunku 2077, který poškodil pověst studia CD Projekt Red na mnoho let dopředu. Grand Theft Auto VI vyjde v první fázi pouze pro konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S.

Zdroj: Kotaku, Aftermath

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný