5. října 2023 15:20

Jak se povedl nový Assassin's Creed? První recenze fanoušky zase tolik nepotěší

Assassin's Creed Mirage - launch trailer

Jak se podle kritiků povedl nejnovější díl populární série odehrávající se napříč dějinami?

Assassin's Creed Mirage vývojáři z Ubisoftu podávají jako návrat ke kořenům série, když se hratelnost přesunula od velkolepého RPG zpátky k plíživé městské akci. Bohužel podle kritiků je ze hry cítit, že jde spíše o nedotaženou odbočku, jejíž hlavní devízou je zejména větší přímočarost, kratší herní délka (15 až 20 hodin) a s ní spojená nižší cenovka.

Na populárním serveru Metacritic si Mirage připsala průměrné skóre 77, což je méně než předchozí ambicióznější počiny Valhalla, Odyssey nebo Origins. Z hlavních her série dostalo nižší známku jen Unity, které při spuštění trápila řada technických problémů, ale bylo ve své době technicky podstatně vyspělejší. V případě novinky recenzenti často zmiňují spíše zastaralost, která se projevuje vizuálem, chováním NPC a davů, ale i lehce neohrabanými souboji nebo kostrbatějším parkourem.

„Ačkoli autoři mluví například o vylepšeném parkouru, já mám spíš pocit, že v sérii narážím na stále stejné problémy. Při pohybu městem, překonávání překážek i při zabíjení i v Mirage vidíte chyby, které dávno znáte,“ popisuje český Vortex v recenzi za 7/10. Jinak však oceňuje klasickou hratelnost, která připomene všem skalním fandům, proč si tuhle ságu kdysi tak zamilovali.

„Návrat do minulosti se všemi klady a zápory, které k tomu patří, ale i směsicí mechanismů, které k sobě ne vždy zrovna ladí. Pokud se vám moc stýská po asasínech, u kterých hrálo plížení prim, jste tu správně; nečekejte však novinku, která by zvládla předčit starší díly série,“ shrnují v Games.cz (7/10), podle kterých se moc nepovedl příběh plný otřepaných klišé, kdy hlavní hrdina Basim není zdaleka tak charismatický jako kdysi Ezio.

Prestižní magazín IGN udělil známku 8/10 a ocenil přístup, kdy méně je více: „Co příběhu chybí na hloubce, to vynahrazuje přímočarým postupem a rychlým tempem. Ačkoli zde není žádný výrazný WOW moment, Bagdád je sám o sobě krásnou lokací a budování světa je zaměřené na detaily, takže každá ulička či chatrč působí zabydleně a plná historie.“

Assassin's Creed Mirage vychází 5. října 2023 na PC, aktuální i minulou generaci konzolí PlayStation a Xbox a nově taky na iPhone 15 Pro.

Zdroj: Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný