14. ledna 2024 06:00

Zombíci se vrací do kin v nové filmové trilogii, která vychází z milované klasiky

Hvězdné tvůrčí duo se vrátí k jedné ze svých nejoblíbenějších látek.

Dlouhých 22 let po premiéře prvního filmu se fanoušci konečně dočkají. Do kin míří snímek navazující na postapokalyptický thriller 28 dní poté (2002) i jeho pokračování 28 týdnů poté (2007). Budou u toho oba nejdůležitější tvůrci, kteří navíc plánují rovnou celou trilogii.

Původní film byl jednou z prvních hlavních rolí Cilliana Murphyho, po jehož boku si zahráli třeba ještě Naomie Harris nebo Brendan Gleeson. O jejich účasti v novém filmu zatím není jasno, ale bude u toho ústřední tvůrčí dvojice z jedničky – o režii se postará oscarový Danny Boyle, scénář bude opět z pera Alexe Garlanda, který se mezitím stal i uznávaným režisérem (Ex Machina, Annihilation).

Garland už navíc přislíbil, že napíše rovnou celou trilogii i pro další plánované režiséry. Každý z filmů by měl mít solidní rozpočet 75 milionů dolarů, takže není třeba se obávat, že by scény ztratily na své postapokalyptické působivosti nebo že bychom se snad nedočkali patřičně hrozivých zombies.

Danny Boyle už v době premiéry jedničky patřil mezi nejzajímavější režisérská jména, když měl na kontě kultovní kousky Trainspotting, Mělký hrob nebo svou první velkou produkci Pláž s Leonardem DiCapriem. Pokračování 28 dní poté jen produkoval, ale stihl získat Oscara za snímek Milionář z chatrče a zaujmout třeba sci-fi Sunshine, nezvyklým survivalem 127 hodin nebo konverzačkou Steve Jobs.

Samotný Boyle v minulosti několikrát zmiňoval, že jsou s Garlandem stále v kontaktu ohledně pokračování jejich zombie hitu a dokonce zmiňoval, že by mělo přinést radikální změnu směru.

Není jasné, zda nová trilogie vyjde z původních představ nebo došlo ke kompletnímu přepracování ani kdy by se mělo začít natáčet. V pokračování 28 týdnů poté jsme mohli vidět Roberta Carlylea, Jeremyho Rennera, Idrise Elbu, Rose Byrne či Imogen Poots.

Zdroj: The Hollywood Reporter, The Playlist

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný