23. srpna 2024 13:05

Největší tajemství nového Vetřelce odhaleno: Jak se vrátila slavná tvář?

Návrat jedné z nejzásadnějších tváří slavného sci-fi hororu nebyl jednoduchý.

Vetřelec: Romulus se vylíhl v kinech s velkou ambicí: vytvořit nový vetřelčí film, který se vrátí k hororovým kořenům a zároveň uctí celou sérii. Romulus propojuje dějové motivy všech vetřelčích filmů, čímž sérii jako celku dodává určitou komplexnost. Jedním z prvků, které to celé drží pohromadě, je návrat jisté staré známé tváře.

NÁSLEDUJÍ SPOILERY Z FILMU VETŘELEC: ROMULUS

Čtěte také: Mimozemské stvoření jako z hororu: Krvavého červa našli pozorovatelé velryb, video se stalo hitem

Příliš dokonalá podoba

Ve filmu se totiž objeví android Rook, jenž vychází ze stejné série jako android Ash (Ian Holm), zlovolný agent společnosti Weyland-Yutani z prvního filmu. Protože je Holm už čtyři roky po smrti, pomohli si tvůrci animatronikou i digitálními technologiemi.

„S Ridleym jsme se shodli, že by se měl jen podobat Ianu Holmovi, což je něco jiného, než kdyby to byl přímo Ian Holm nebo dokonce Ash. Nikdy bychom se neodvážili ho reprodukovat, protože talent se reprodukovat nedá. Nikdy nezachytíte nuance ve výkonu a uchopení role. Tak jsme vymysleli novou postavu, která s ním sdílí podobu,“ vysvětluje režisér Fede Alvarez Rookovy kořeny.

Se svolením rodiny

Práci na androidovi, který připomíná ikonickou postavu a ještě ikoničtějšího herce, nicméně předcházelo získání souhlasu Holmovy rodiny. „Ze všeho nejdříve jsem volal jeho vdově, rodině a dětem, abych měl jistotu, že s tím všichni souhlasí,“ líčí Alvarez. „Podle jeho vdovy měl Ian pocit, že se od něj Hollywood odvrátil a že neměl příliš nabídek. A že by byl nadšený, kdyby se mohl vrátit k Vetřelci, protože zbožňoval Ridleyho a miloval tu sérii.“

A tak se jednou z hlavních postav filmu stala počítačem vygenerovaná figura, která má ve vyprávění mnohem větší prostor než třeba digitálně oživený Peter Cushing ve Star Wars: Rogue One. Animovaná tvář androida Rooka je v mnoha ohledech zneklidňující, mimo jiné i tak, jak tvůrci zřejmě zamýšleli. Herci se ale o budoucnost bát nemusí, podle Alvareze je živý herec přeci jen o něco levnější.

„Když jsme to dali do pohybu, kdosi řekl: ‚A teď nás nahradí všechny.‘ Odpověděl jsem mu: ‚Kámo, když tě najmu, stojí mě to jeden honorář. Abych udělal tohle, musím zaplatit doslova 45 lidí. A k tomu ještě herce, který to odehraje!‘“ uzavřel režisér nového Vetřelce.

Vetřelec: Romulus běží v českých kinech od 15. srpna 2024. Hereckou sestavu doplňují Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced nebo Aileen Wu.

Video: Trailer filmu Vetřelec: Romulus

Zdroje: Variety/People

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický