22. srpna 2024 11:00

Trailer nejkontroverznější sci-fi roku je prolhaný až za hrob. Pusťte si upoutávku, která mizí z internetu

Nový trailer filmu Megalopolis

Novinka od hollywoodské legendy vzbuzuje pozornost, ale opět tím nejhorším možným způsobem.

Francis Ford Coppola patří mezi nejzvučnější jména v Hollywoodu a mezi jeho největší tvrdohlavce, když si mnoho svých děl vydupal ze země, což platí speciálně pro dva jeho nejslavnější počiny Kmotr a Apokalypsa. Je zvyklý bojovat s nepřízní osudu a jeho vysněný projekt Megalopolis na to upozorňuje v čerstvém traileru.

Čtěte také: Matrix, Počátek a další tipy na skvělé sci-fi snímky

Snímek totiž zatím od kritiků schytává spíše kousavé reakce, když ho označují za přehnaně ambiciózní změť motivů, která žongluje velkými slovy a obrazy, ale jako by vlastně ani nevěděla, co chce říct. Nová ukázka upozorňuje, že podobně byly v době svého vzniku vnímané kritiky právě i snímky Kmotr, Apokalypsa či Dracula, což jsou dnes kusy řazené do zlatého fondu kinematografie.

Do jisté míry je to pravda, bohužel brzy začalo vycházet najevo, že pro efektivní a údernější vyznění si tvůrci traileru citáty z recenzí přibarvili nebo dokonce úplně vymysleli. Distributor filmu, společnost Lionsgate, se mezitím musela omluvit a upoutávku stáhla z oběhu. „Za tuto neobhajitelnou chybu v našem prověřovacím procesu se upřímně omlouváme kritikům, kteří tím byli zasaženi, i Francisovi Fordu Coppolovi a společnosti American Zoetrope. Zvorali jsme to a je nám to líto,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Film s Adamem Driverem v hlavní roli vypráví příběh architekta, který sní o utopické verzi New Yorku v blízké budoucnosti a svádí souboj s konzervativním starostou, jenž má o městě jiné představy. V epickém příběhu je obsažena plejáda dějových linií a postav. „Moderní svět v mnohém připomíná antický Řím, který nebyl schopen řešit své vlastní sociální problémy. Vše shrnuje epický příběh o politických ambicích,“ uvádí synopse. Podle Coppoly jde také o milostný příběh ženy rozpolcené mezi loajalitou ke dvěma mužům, z nichž každý přichází se svým filozofickým principem.

Jde o vysněný Coppolův projekt, kterému se však pro něj nepodařilo sehnat financování. Poslední úspěšný a všeobecně přijatý film Vyvolávač deště totiž natočil v roce 1997. Nakonec jeho vznik z velké části zaplatil z vlastní kapsy prodejem svých lukrativních vinic, ale přesto hrozilo, že ho kvůli nabobtnalému rozpočtu 120 milionů dolarů nezvládne dokončit.

Megalopolis dorazí 17. října 2024 i do českých kin. V dalších rolích Drivera doplní Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Jon Voight, Dustin Hoffman, Giancarlo Esposito, Laurence Fishburne, Talia Shire nebo Jason Schwartzman.

Zdroj: Geek Tyrant, Variety

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický