6. srpna 2024 15:55

Největší sci-fi peklo z Netflixu se prodloužilo, má víc než šest hodin. Na co lákají nebojácné ohlasy?

Nové sestřihy protáhly oba proklínané filmy zhruba o dvě hodiny. Přidaly jim však něco podstatného, co jim dosud chybělo?

Zack Snyder je tvůrce, který jako by nikdy nepřestával usilovat o dokonalost. Tak by se dala vnímat jeho snaha opatřit každý ze svých filmů ještě speciálním režisérským sestřihem, pro nějž už se vžilo označení Snyder Cut. Nebo jde spíše o cynický způsob, jak k variaci původního díla opět přitáhnout diváky a navýšit si tak návštěvnost či sledovanost?

Čtěte také: DiCaprio jako jazzová legenda. Režisér Scorsese plánuje hvězdně obsazenou Sinatrovu biografii

Kritické reakce na čerstvé prodloužené sestřihy jeho netflixovské dvojice sci-fi akčňáků Rebel Moon tuhle tajenku nerozluští, navíc obě možnosti mohou do jisté míry platit společně. Zámořští kritici potvrzují, že každopádně nejde o zásadně jiné a lepší dílo, jak prohlašuje samotný Snyder. „Režisérský sestřih je delší, krvavější a nenapravuje žádné z věcí, které dělaly z původní verze cosi jako nepovedený pokus. Nestojí za opakované zhlédnutí, a pokud jste dosud čekali, tak ani za to první,“ píše Forbes.

Podle serveru Rotten Tomatoes si každý z dílů o něco polepšil, výrazněji ten druhý. Doplněním některých scén a větší odvázaností díky dospělému eRkovému ratingu se sice nepodařilo příliš prohloubit mělké a naivní drama ani dodat charakterům jakoukoli uvěřitelnost či hloubku, ale výsledek je alespoň vyhrocenější ve své divnosti. První část s původním podtitulem Zrozená z ohně má aktuálně 33 % pozitivních recenzí oproti původním 22 %, druhá označená Jizvonoška je rovněž na výrazně podprůměrných 33 %, ale původně nasbírala jen tragických 17 %.

„Tempo filmu se natažením stalo ještě více ubíjející a jen první část vydá za celý film Sedm samurajů, z něhož v mnohém vychází. Jediné postavy hodné zapamatování jsou Doona Bae a Tarak,“ píše k první části Midwest Film Journal, podle něhož více vybuchujících hlav a odkrytých bradavek nabídne přidanou hodnotu maximálně divákům s mentálním věkem a vkusem dvanáctiletého puberťáka.

„Spíše než o něco, co by stálo za opětovné zhlédnutí, jde o Snyderovo přeskupování židlí na Titanicu. Možná uvidíte nový potápějící se kus nábytku, ale o to rychleji vše klesá ke dnu kvůli vyšší mrtvé váze,“ shrnuje Collider.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Comic Book Movie

Video: Necenzurovaný trailer režisérské verze dvojice filmů Rebel Moon

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický