18. října 2023 16:30
Adam Vala

72 milionů korun za hračku, Star Wars zlomily rekord. Podívejte se čím

Válí se vám na půdě staré hračky? Možná si zkontrolujte, jakou mají cenu. Roky ztracený model ze Star Wars se totiž vydražil za rekordní sumu.

To se takhle probíráte starými věcmi, když tu narazíte na krabici, jejíž obsah z vás udělá milionáře. Nebo by aspoň udělal, kdybyste byli ještě naživu. Přesně takový nález totiž čerstvě učinili v garáži zesnulého hollywoodského modeláře Grega Jeina. Tomu se totiž v jedné z papírových krabic válel zhruba dvacetipalcový model stíhačky X-Wing ze Star Wars, který se nyní v jedné aukci vydražil za neuvěřitelných 72 milionů korun.

Stíhačka byla použita při natáčení snímku Nová naděje, navíc byla nalezena v neporušeném stavu, není tedy divu, že se její hodnota v aukci vyšplhala až k takové rekordní částce. Prodej řídila společnost Heritage Auctions, jejíž prezident Joe Maddalena později potvrdil, že se jednalo o nejdražší kus Star Wars rekvizity, jaký byl kdy prodán. Maddalena ještě dodal, že sbírka modeláře Jeina zaznamenala celkově obří úspěch. Peníze následně šly na konto Jeinovy rodiny.

Čtěte také: Milované Star Wars ze dne na den zmizely. Oficiální vysvětlení proč nedává smysl

Zajímavostí každopádně je, že podle hollywoodských historiků byl tento model dlouhé roky považován za zničený nebo ztracený. Od té doby, co opustil studio ILM, totiž nebyl nikde spatřen, a že byl ve vlastnictví Jeina nikdo až donedávna netušil. Mnozí se však domnívají, že jej Jein obdržel díky práci na filmu Blízká setkání třetího druhu režiséra Stevena Spielberga, na kterém se podílelo i několik lidí pracujících právě na Hvězdných válkách.

Zdroj: New York Times, The Guardian

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný