6. října 2023 15:50
Adam Vala

Vysvětlení: Co znamená tajemný konec nových Star Wars se sochami jako z Pána prstenů?

Co přesně se stalo v nejdiskutovanější scéně finále nových Star Wars? Bez vysvětlení to skoro nikdo nepochopí.

Zatímco marvelovští diváci už koukají na druhou řadou Lokiho, fanoušci Star Wars ještě stále vstřebávají finále povedené Ahsoky. Ta nám poprvé představila hranou verzi záporáka Thrawna a zároveň jasně nastavila budoucí dění v předaleké galaxii.

Seriál rovněž skončil několika cliffhangery, kdy některé hlavní postavy zůstaly uvízlé v cizí galaxii, zatímco jiné se zjevně dostaly přesně tam, kam celou dobu směřovaly. Mnozí pak mají jistě řadu otázek, co přesně vlastně závěrečné scény Ahsoky znamenaly – naštěstí pro ty má internet odpovědi.

Baylan Skoll, padlý Jedi, který nyní slouží temné straně Síly, ve finále poslední epizody dorazí k útesu, do něhož je vytesaná obří socha. Ta mimochodem připomíná královské kameny neboli brány Argonathu v Pánovi prstenů. O koho jde a proč je to důležité?

Socha představuje postavu „Otce“, tzv. boha záhadné říše Mortis, který podle informací ze seriálu Star Wars: Klonové války toužil po odhalení toho, jak vlastně funguje proudění Síly v galaxii, kde vzniká, a jak ho lze ovládnout. Baylanovým plánem by tak mohlo být de facto to samé – najít a ovládnout tok Síly v daleké galaxii, díky čemuž by přerušil věčný konflikt mezi temnou a světlou stranou Síly.

Každopádně kromě Otce existovaly také postavy Syna a Dcery. Dcera představovala světlou stranu Síly, zatímco Syn tu temnou. Otec pak fungoval jako rovnováha mezi oběma. V závěru Ahsoky vidíme sochy Otce a Syna, zatímco socha Dcery byla zjevně zničená a rozprášená, což může být snadno metafora na to, jak slabá je nyní světlá strana Síly poté, co Anakin zničil řád Jediů a stal se Darth Vaderem.

V tuto chvíli ještě není jasné, proč přesně bohové říše Mortis pověřili/volají právě Baylana Skolla, případně proč odmítl, aby ho jeho padawanka Shin Hati následovala. Nějaká širší mytologie kolem Mortis sahá právě do třetí série Klonových válek, ani tam však není vysvětleno, co konkrétně by mohl Baylan získat, pokud ovládne/zničí tok Síly. Na tyto odpovědi si budeme muset počkat do pokračování Ahsoky, případně do jiného díla ze světa Star Wars.

Tou nejsmutnější zprávou ale pořád je květnová tragická smrt herce Raye Stevensona, představitele Baylana Skolla. Stevenson ztvárnil jednu z nejzajímavějších nových postav z předaleké galaxie a v bude nesmírně obtížné jeho roli přeobsadit.

Zdroj: Screen Rant, Comic Book

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný