30. září 2023 06:00

Nové Star Wars sází na bytosti, které jsou mocnější než Jediové nebo Sithové

Je na čase zjistit, kdo může vládnout v předaleké galaxii tou největší mocí.

Hlavními hybateli dění ve světě Star Wars dosud byli rytíři Jedi a jejich temní protivníci z řádu Sithů. Jenže nový seriál Ahsoka zacílil pozornost na prastarou sektu čarodějnic zvanou Sestry noci. Dozvěděli jsme se, že na Dathomiru byly pouze ve vyhnanství, ale jejich historie a moc sahají mnohem dál, než bylo dosud v rámci oficiálního kánonu známo.

V šesté epizodě Ahsoky jsme zjistili, že Sestry noci vzešly z planety Peridea nacházející se za vnějším okrajem galaxie Star Wars. Uměly cestovat hyperprostorem na vesmírných velrybách purrgilech ještě před počátkem všech kosmických kalendářů. Z dávných run lze navíc vyčíst, že jejich kultura souvisí s prastarou rasou Zeffo, která předcházela i samotnému založení řádu Jedi před 25 tisíci lety.

Počátkem řádu Jedi se bude zabývat chystaný Star Wars film od režiséra Jamese Mangolda (Logan, Le Mans 66, Indiana Jones a nástroj osudu), ale Sestry noci už dokázaly skryté vrstvy fungování vesmíru využít dávno před nimi. Jejich temná magie jiným způsobem využívá principů odvrácené strany Síly. Sithové se jejich způsobům snažili naučit, nikdy se jim to však zcela nepovedlo.

Není divu, že se klanové matky Talzin obával dokonce i Palpatine a nechal ji spolu s jejími družkami zmasakrovat generálem Griveousem a hrabětem Dooku v seriálu Klonové války. Přestože se obě strany galaktického konfliktu snaží být vůči čarodějkám ostražité, jsou schopné se s nimi za určitých okolností spojit. Třeba v nedávných videohrách Jedi: Fallen Order a Survivor se jedna z nich, Merrin, postavila po bok Cala Kestise, rebela a učedníka Jedi.

Příběh seriálu Ahsoka ukazuje, jak nejmocnější z tohoto řádu, takzvané Velké matky, pomáhají velkoadmirálu Thrawnovi (Lars Mikkelsen) ve snaze obnovit diktát Impéria. Není pravděpodobné, že bychom se do konce aktuální osmidílné série dočkali ještě výraznějšího rozvedení jejich linky. Potenciál Nočních sester a jejich mocenské ambice však můžou divákům přinést ještě nejedno překvapení.

Zdroj: ScreenRantWookieepedia

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný