19. září 2023 11:15

Nejlepší sci-fi dekády: Nový film od režiséra Star Wars má absolutně nadšené ohlasy

Nová epická sci-fi od režiséra Star Wars má za sebou první novinářské projekce. Co přesně na ni kritici říkají?

28. září, tohle datum si raději zapište do kalendáře. V ten den totiž do tuzemských kin konečně vstoupí očekávaná sci-fi Stvořitel režiséra Garetha Edwardse (Rogue One: Star Wars Story, Godzilla), v níž se lidstvo utká s umělou inteligencí o přežití. No a na internet už čerstvě přistály první reakce zahraničních kritiků, které jsou pro každého fanouška sci-fi vskutku radost číst.

„Stvořitel je neuvěřitelně dobrý. Nejlepší film roku a nejlepší sci-fi dekády, alespoň v mých očích. Gareth Edwards překonal očekávání a naservíroval řízný, dojemný a kreativní příběh o lidskosti. Zbožňoval jsem každou sekundu, jednoznačně si na to zajděte,“ napsal Brandon Davis ze serveru ComicBook.com.

Steven Weintraub z Collideru pak s chválou taky zrovna nešetřil: „Žasnu nad tím, co Gareth Edwards se Stvořitelem dokázal. Natočil originální film v době, která originálním filmům v takovém měřítku nepřeje. Především ho ale natočil parádně. Rozhodně si na film zajděte do kina.“

Joseph Deckelmeier ze serveru Screen Rant nicméně trumfnul oba předchozí pány: „Stvořitel je naprosto mistrovské dílo a jeden z nejlepších filmů roku. Tak silný, vrstevnatý a díky příběhu o umělé inteligenci aktuální. Gareth Edwards opravdu odvedl skvělou práci a drží diváka napnutého na každém kroku. Herečka Madeleine Yuna Voyles musí dostat oscarovou nominaci.“

Každopádně kromě odvážného, zábavného a ve všech směrech epického příběhu se samozřejmě chválí i vizuální stránka filmu, kdy si za kameru opět jednou sedl Greig Fraser (Rogue One, The Batman, Duna) a je to znát. Milovníci velkolepé akce i přenádherných momentů v kině budou zkrátka slintat.

Především je ale radost číst po delší době opravdovou chválu na žánr, který se v kinech už moc často neobjevuje. Zvolání jako „dechberoucí“, „emocionálně strhující“ či „nezapomenutelný“ zkrátka u mnoha sci-fi filmů, zejména v takové míře jako tady, moc často nevidíme. O to větší radost máme, že to tentokrát klaplo a že nás už za pár dní čeká zjevně jedna z posledních velkých pecek letošního roku.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Twitter

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný