14. října 2023 06:00

Spolupracují světové vlády s Predátorem? Divoká teorie má velké trhliny

Třebaže oblíbená sci-fi hororová série začala s Predátorem jako anonymním a neprůhledným (nebo spíš až příliš průhledným) monstrem, jeho rozšíření napříč filmy, komiksy a dalšími médii si vyžadovalo nové mytologické prvky. A tak je nám ze všech těch příběhů jasné, že jeho rasa vnímá lov jako rituál a že planetu Zemi navštěvuje už nějakou dobu. Nakonec, planeta, ze které se nejlepší lovci ve vesmíru zpravidla nevracejí živí, je ideální výzvou.

Další rozšířená mytologie pak nabízí i predátorský komiks Predator Vol. 2 od Eda Brissona a Netho Diaze. Komiks se odehrává na planetě, kde Predátoři shromažďují lidi jako cvičnou lovnou zvěř. Každý z lidských protagonistů příběhu je přitom voják nebo alespoň odsouzený vrah. Podobnou strategii mimozemská monstra uplatnila i ve filmové sérii, konkrétně ve filmu Predátoři z roku 2010. Tahle paralela nicméně vzbuzuje otázky, které nám snad zodpoví další příspěvky k predátoří mytologii.

Je ve hře spiknutí?

Ta už nám dříve v rámci oficiální série odhalila, že mimozemští nimrodi navštěvují Zemi minimálně od 18. století (poslední snímek Predátor: Kořist navíc končí malbou obrovské vesmírné armády, která se blíží k indiánské vesnici). Série Vetřelec vs. Predátor zase ukázala titulní monstra jako civilizaci, která tu naši ovlivňuje od pradávna, a dost možná nikdy neupustila od své kontroly.

Zároveň je zvláštní, že Predátoři přesně vědí, jaké typy lidí vybrat tak, aby představovali perfektní kořist. Jistá teorie, která se nabízí, počítá právě s vědomím oné kontroly, která se od dob pyramid nezměnila. Co když světové vlády stále pracují pro Predátory a dodávají jim potřebnou kořist? Nad touto teorií se zamýšlí Spencer Connolly ze Screen Rant, jeho teze ale má dvě nebo tři zásadní vady.

Teorie nabírá vodu

V první řadě není film Vetřelec vs. Predátor kánon a ve filmové sérii Predátor tak neplatí to, co jsme se v tomto crossoveru dozvěděli. Jak ukázal Predátor: Kořist, i vyspělá mimozemská rasa potřebuje nějaký čas na vývoj, a „oficiální“ Predátor díky tomu v 18. století používá o dost méně vymakanou technologii než jeho souputníci v pozdějších příbězích ze současnosti. Jde například o pevné projektily místo plazmového kanónu.

Čtěte také: Další Predátor už je na cestě. Lovec z vesmíru se vrátí na známé místo

Vetřelec vs. Predátor ale naznačuje, že v dobách, kdy lidstvo vynalezlo oheň, stříleli mimozemští lovci plazmu na všechny strany. Na rozdíl od zmíněného crossoveru se můžeme domnívat, že Predátoři kanonicky navštívili náš svět až v 18. století, kdy byla civilizace už poměrně ustavená, takže s tou kontrolou to asi nebude tak horké. Connolly zkrátka vychází z filmu, který není kánon, což je první rýpnutí do jeho hypotézy.

Druhým zádrhelem teorie, že Predátoři spolupracují s vládami, jsou další kanonické filmy série, konkrétně Predátor 2 a Predátor: Evoluce. V nich se agenti dané vlády snaží nejen mimozemského lovce aktivně porazit, ale také o něm zjistit co nejvíc, přičemž k dispozici mají jen informace o tom, co se stalo v předchozích filmech. To nezní jako dvakrát těsná spolupráce.

V neposlední řadě je tu potom fakt, že schopnost Predátorů vybrat si ultimátní kořist je ve filmech přece jen vysvětlena. Jedno může vylučovat druhé, a tak skutečnost, že Predátoři lidi sledují, nutně nemusí znamenat kolaboraci. Zároveň je ve „sledovacích“ scénách přesně vidět, jak si Predátoři svůj cíl vybírají. Ne každá fanouškovská teorie tedy stojí na pevných základech.

Zdroj: Screen Rant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický