25. srpna 2023 11:03

Pána prstenů a Dunu zasáhla hollywoodská stávka. Ostatní velké filmy dopadly lépe

Hlavounům velkých studií začíná docházet, že stávka jen tak neskončí, a spouštějí dominový efekt.

Hollywoodská stávka herců a scenáristů začíná být cítit v kinech. Druhá část sci-fi eposu Duna totiž byla odložena z 3. listopadu 2023 až na 15. březen následujícího roku, kvůli čemuž se změnily i termíny premiér dalších filmů včetně animovaného Pána prstenů s názvem The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim.

První díl Duny byl jedním z nejnavštěvovanějších filmů, které vyšly během covidové pandemie, přesto studio Warner Bros. vědělo, že jeho potenciál zůstal nevytěžen. Aby mohlo dvojku propagovat maximálním možným způsobem, potřebuje herecké hvězdy filmu, což však pokračující stávka neumožňuje. Odklad byl jediným řešením.

Nový termín si Duna vzala od katastrofického spektáklu Godzilla x Kong: The New Empire, který se tak posunul na 12. duben 2024, kde už však byl zmiňovaný animovaný Pán prstenů odehrávající se zhruba dvě staletí před událostmi filmové trilogie s příběhem Helmova žlebu a jeho zakladatele Helma Kladiva, krále Rohanu. Ten byl odložen až na 13. prosince 2024 a v kinech si to o diváky rozdá s novým rebootem Karate Kida.

Z postupu studia Warner Bros. je zřejmé, že nevěří brzkému ukončení stávky, ale evidentně doufá, že před Vánoci už by se mohl Hollywood zase rozjet. Prosincovou trojici totiž nechalo na původních termínech – Wonka (14. prosince), Aquaman a ztracené království (21. prosince) a Purpurová barva (25. prosince, v Česku až 18. ledna 2024).

Konkurence zatím odklady neoznámila a mluví se o tom, že třeba Disney chce nechat komiksovku Marvels na původním termínu 9. listopadu. Evidentně příliš nevěří, že by se mohlo jednat o velký trhák a chce alespoň využít menší konkurence po odkladu Duny.

Jistý je naopak odklad trojky animovaného Spider-Mana s názvem Spider-Man: Beyond the Spider-Verse, který měl jít do kin o Velikonocích 2024. Přepracovaní animátoři ho totiž nestíhají dokončit a navíc herci kvůli stávce aktuálně nemůžou dabovat.

Zdroj: Deadline, Collider

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný