5. října 2023 17:00

Nový Vymítač ďábla vyvolal mezi kritiky pozdvižení. Měli byste na něj jít do kina?

Hororová klasika se dočkala nového pokračování, jež konečně odhalilo karty v prvních recenzích.

Vymítač ďábla z roku 1973 je bezpochyby jedním z nejvlivnějších děl v historii kinematografie a inspiroval celou řadu následovníků. Bohužel snahy rozvinout ho v sérii dopadly v případě třech pokračování i jednoho prequelu s názvem Dominion neslavně. Novinka s názvem Vymítač ďábla: Znamení víry se nicméně tváří, že se předchozí filmy vůbec nestaly a navazuje přímo na originál. Podle kritiků však bohužel zapadá do řady předchozích nepovedených pokusů.

Na Rotten Tomatoes najdete pouhých 23 % pozitivních recenzí. K průměru film vytahuje alespoň rating 4,6/10, což je v rámci hororového žánru celkem slušný výsledek. Potvrzuje to Metacritic, kde je snímek ve žlutých číslech – v době psaní textu měl skóre 41/100. Nejde však o žádný zázrak, protože prequel Dominion vystoupal na 55/100 a třeba trojka na 44/100.

Režisér David Gordon Green (nová trilogie Halloween), který byl taky spoluautorem scénáře, si podle kritiků ukousl příliš velké sousto. Nezvládá totiž vyprávět příběh obou posedlých dívek najednou. Jedinou výraznější a rozpracovanější postavou je otec jedné z nich Victor, jehož představitel Leslie Odom Jr. podle mnohých recenzí dává filmu svým výkonem alespoň nějakou přidanou hodnotu.

„Jde o nesourodou směsici otřepaných hororových klišé, které jsou k nerozeznání od jakéhokoli filmu ze série V zajetí démonů,“ napsal Slant Magazine. Tvůrci sází hlavně na laciné lekačky a neustále zavalují diváky smyslovými vjemy. Dialogy a vztahy mezi postavami se prý odsouvají na druhou kolej, kvůli čemuž vůbec nefunguje finále filmu, kdy se všichni musí spojit. Divákovi jsou však jejich osudy už dávno ukradené.

„Režisér zvolil jednoduchou strategii: všechno zdvojnásobit. A tak nabízí dvě posedlé dívky, dvojnásobek vizuálních efektů a dvojnásobek osudů, které jsou v sázce. Jenže víc není vždy lépe, zvlášť když navazujete na film, který je milován pro svou děsivou syrovost a ponurou strohost,“ míní Sydney Morning Herald.

Podobně to vidí IGN. Nemá problém s příklonem série ke spotřebnímu blockbusteru, ale vadí mu, že film vrší spoustu vypravěčského balastu, až se v něm úplně utopí. Navíc návrat herečky Evelyn Burst v roli matky posedlé Regan z původního filmu pak nepřekvapivě vyznívá do ztracena. Před kamerou se totiž jen mihne a sloužila hlavně jako lákadlo do trailerů. „Znamení víry je prvním filmem z plánované trilogie. Můžeme jen doufat, že příště to bude s lepším výsledkem,“ shrnuje recenze Arizona Republic.

Vymítač Ďábla: Znamení víry vstoupí do českých kin 12. října 2023.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný