3. září 2023 06:00

Papežův vymítač 2: Pokračování úspěšného hororu může být neskutečně děsivé

Od hororu Papežův vymítač toho nikdo zase tolik nečekal, přesto se v kinech stal hitem, což následně potvrdil na streamovacích službách. Není proto divu, že se dočkáme pokračování.

Film velmi volně inspirovaný případy otce Gabriela Amortha, předního vatikánského exorcisty, zasáhl diváky oblíbeným tématem současných hororů (čili motivem démonické posedlosti) a energickým výkonem Russella Crowea v titulní roli. Třebaže na Rotten Tomatoes získal trochu neuspokojivé skóre 48 %, celosvětově vydělal 76 milionů dolarů a ohromně se mu dařilo na streamu. Co se kolem něj bude dít dál?

Vymítání s prstem v nose

Pokud jste Papežova vymítače viděli, dobře víte, že si závěr filmu nechává určitá zadní vrátka pro pokračování, když je hlavnímu hrdinovi předložen seznam míst, na kterých může řádit na 200 různých démonů. Informace o pokračování je ještě příliš čerstvá, než aby se o něm vědělo vlastně cokoliv, nicméně prostoru pro zápletku by bylo dost. Koneckonců Amorth řešil mnohdy velmi bizarní případy.

Objektem jeho vymítání byl například muž z Itálie, jenž ovládal pouze svůj rodný jazyk, během své údajné posedlosti ale Amorthovi nadával v angličtině. Kromě toho se Amorth setkal s jedenáctiletým chlapcem, který se celkem obstojně dokázal poprat se třemi policisty naráz, nebo s ještě mladším chlapcem, jenž převrhl těžký stůl. Jedním z těch nejděsivějších případů byla posedlost ženy, skrze níž démon Amortha přesvědčoval o své pravosti tak, že mu slíbil vyčarování rádia. Žena skutečně začala po chvíli zvracet jeho součástky – šrouby, matky či hřebíky. Zároveň nebylo nijak výjimečné, že se Amorth bránil démonickým útokům i humorem. Například občas strčil posedlému ďáblem prst do nosu, jen aby dokázal, že nad ním ďábel nemá moc.

Otec Gabriele Amorth byl mezi vymítači skutečnou legendou, kterou navíc filmový svět poznal dávno před Papežovým vymítačem. Od roku 2004 se objevil v několika dokumentárních filmech, mezi nimiž byl i snímek The Devil and Father Amorth režírovaný Williamem Friedkinem, mimo jiné tvůrcem kultovního Vymítače ďábla. Momentálně je však jeho práce slavná právě díky Papežovu vymítači, jehož pokračování ale uvidíme nejdříve v roce 2025.

Zdroje: Screen Rant/Bloody Disgusting

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný