19. srpna 2023 06:00

Přes 100 milionů v minusu! Indiana Jones a Mission: Impossible selhávají ze stejných důvodů

Mělo jít o dvě osvědčené sázky na jistotu. Proč jedny z nejočekávanějších filmů letošního roku sčítají ztráty?

Letošní rok je pro filmová studia obzvlášť nevypočitatelný. Zatímco Barbie i Oppenheimer v kinech celosvětově překonávají už tak vysoce nastavená očekávání, nedlouho před nimi kina neslavně vyklidila dvojice slavných filmových hrdinů – neohrožený archeolog Indiana Jones (Harrison Ford) a vždy precizní agent Ethan Hunt (Tom Cruise).

Podle aktuální zprávy prestižního magazínu Variety opustily oba filmy – jak Indiana Jones a nástroj osudu, tak Mission: Impossible Odplata – První část – kina s tržbami, které nepokryly ani náklady na výrobu, distribuci a marketing. Ztráta u obou má činit nemalých 100 milionů dolarů. Nešlo přitom o vyložené propadáky, problém byl totiž v jejich obrovských rozpočtech.

Rozpočet pátého a posledního Indiany Jonese činil podle dostupných údajů 295 milionů dolarů. V kinech si přitom přišel na 375 milionů, což není ani polovina nejúspěšnějšího čtvrtého dílu Indiana Jones a Království křišťálové lebky s tržbami 790 milionů.

Podstatně lepší tržby zaznamenal Tom Cruise se sedmou Mission: Impossible, která nasbírala 522 milionů. Stále je to znatelně méně než nejúspěšnější díl série, kterým byl předchozí Fallout s částkou 791 milionů. Jenže rozpočet filmu byl ohromných 291 milionů s velice dlouhou a nákladnou kampaní, která měla vyvrcholit osobním zapojením hvězd. Tu však překazila herecká stávka, která něco takového zapovídá.

Za hlavního viníka lze však nepřímo považovat pandemii covid-19. Nabobtnání rozpočtů bylo výsledkem nutnosti dodržovat přísnější hygienická opatření a navyšování natáčecích dnů. Oba filmy taky doufaly v návrat předpandemické výše tržeb, jenže k miliardě, nebo dokonce přes ni se dnes podívá málokdo.

První reakcí studií bude jistě snaha snížit rozpočty, když ani úspěšná franšíza nezaručí zisky. V době dalších odkladů a komplikací vycházejících ze stále trvající stávky herců a scenáristů to ale bude slušný oříšek.

Zdroj: Variety, The Playlist

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný