11. srpna 2023 16:55

Lepší než Bond a Mission: Impossible? Nový špionský akčňák s Gal Gadot má první recenze

Špionážní akce s půvabnou Gal Gadot má za sebou online premiéru. Měli byste si film pustit?

Už z trailerů bylo zřejmé, že se na nás po odvážném srovnávání s Bondem a Mission: Impossible řítí další generický akční výplach z ranku Gray Mana, takže... ne, nebudete překvapeni. Akční novinka s názvem Rachel Stoneová: Sázka na Srdce (v originále Heart of Stone) v hlavní roli s Gal Gadot (Wonder Woman) nakonec dopadla přesně podle očekávání.

Na serveru Rotten Tomatoes film nasbíral strašidelných 28 % pozitivních recenzí s podobně tragickým průměrným ratingem 4,2/10. Metacritic hlásí průměr 46/100, což je výrazně více než třeba Red Notice (37) a srovnatelně jako The Gray Man (49). Většina recenzentů se shodne na tom, že má film sice v názvu srdce, ale ve skutečnosti jen mechanicky proběhne před očima a nezanechá v divácích žádné emoce či snad pocit údivu.

Režisér Tom Harper (Vzduchoplavci, Misfits, Gangy z Birminghamu) v Rachel Stoneové svádějí souboj se scénářem, který sice ve své polovině nabídne celkem zajímavý zvrat, jinak je však spíše sbírkou otřepaných špionážních klišé, které nezachrání ani celkem chválené výkony herců. Akční scény pak trpí přehnanou digitálností a choreografií bez výrazného vtipu či nápadu.

„Film působí jako ohřáté zbytky jídla, které má sice chuť, ale čerstvosti v něm už moc nezbylo,“ napsal Nick Schager z The Daily Beast. Redaktor serveru Looper si pak všiml, že několik sekvencí z filmu dost nepokrytě vykrádá akčňák Mission: Impossible – Fallout, který je však filmařsky i vypravěčsky na daleko vyšší úrovni.

Indie Wire si rýpnul, že se příběh věnuje hrozbám umělé inteligence, ale celý působí, jako by ho vygeneroval automat a lidská ruka jenom poslušně asistovala: „Film samozřejmě chystá diváky na pokračování nebo rovnou dvě, zkrátka na další franšízu, kterou algoritmus přežvýká a předloží jako další umělou zábavu ke konzumaci... Ptáme se pokorně, nešlo by to příště trochu lidštěji?“

Rachel Stoneová: Sázka na Srdce už je ke zhlédnutí online. V dalších rolích účinkují Jamie Dornan (50 odstínu šedi, Anthropoid), Sophie Okonedo (Hotel Rwanda, Smrt na Nilu), Alia Bhatt (RRR, Kapoor & Sons) nebo Matthias Schweighöfer (Armáda mrtvých, Kursk).

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný