30. září 2024 11:30

Největší propadák všech dob? Kontroverzní sci-fi za 120 milionů dolarů pohořela šíleným způsobem

Takový konec kariéry si režisérská legenda jistě nepředstavovala.

Francis Ford Coppola se zapsal do filmových dějin jako tvůrce série Kmotr či mistrovského válečného snímku Apokalypsa. Bohužel mu přibude ještě jeden výrazný moment. Jeho vysněný snímek Megalopolis, který si sám financoval, totiž v zámořských kinech odstartoval tragickými tržbami 4 miliony dolarů a je na cestě stát se největším kasovním propadákem dějin.

Do sálů dorazili především skalní příznivci tvůrce, kteří však přesto Megalopolis jako letos prvnímu snímku po odchodu ze zámořských multiplexů udělili hrozivé hodnocení D+ na Cinemascore stupnici. Nijak tak nezvrátili dojmy filmových kritiků, kteří už po premiéře filmu v Cannes označovali Coppolovo dílo za nesourodou a nesoudnou směs výjevů, kterou nezachrání ani slušní herci či vizuál.

Podobný vysněný projekt Kevina Costnera, westernová sága Horizont, která v zámoří na konci června otvírala za mizerných 11 milionů dolarů, se najednou nejeví tak hrozivě, přestože distributor okamžitě odložil premiéru druhého dílu na neurčito. Megalopolis se ještě může upínat k teprve chystanému startu na ostatních světových trzích, ale je evidentní, že ochota jakkoli investovat do propagace teď klesne nebezpečně blízko k nule.

Čtěte také: Nechte Harryho Pottera na pokoji. Kandidát na nového Brumbála poslal předělávku do háje

Rozpočet 120 milionů dolarů investoval Coppola především prodejem vlastních vinic. Po špatných ohlasech i nízkých odhadech návštěvnosti nemohl najít kinodistributora, nakonec podepsal mimořádně nevýhodnou smlouvu se společností Lionsgate, která však odmítla investovat do marketingu, a tak ho Coppola opět zaplatil z vlastní kapsy – údajně na něj vydal až 17 milionů dolarů a byl pak mimo jiné svědkem trapasu, kdy Lionsgate vydali trailer s vymyšlenými citáty z recenzí, který museli stáhnout a omlouvat se pak kritikům i jemu samotnému. Au!

Nejsmutnější na celé skutečnosti je, že na propadáku vykrvácí zřejmě jenom Coppola, protože Lionsgate shrábnou bez ohledu na tržby v kinech poplatek za distribuční služby a ještě se budou moci zahojit na online premiéře filmu, k níž dojde už za tři týdny, tedy v době, kdy ve spoustě zemí (včetně Česka) půjde film teprve do kin.

Coppola dříve prohlásil, že je připraven na svém zřejmě posledním filmu tratit miliony, ale jistě doufal, že mu celá situace přinese alespoň kousek útěchy či uznání. Zatím to však vypadá jen na festival chaosu a zdrcených nadějí, jehož součástí se z herecké strany stala i jména jako Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Giancarlo Esposito, Jon Voight, Laurence Fishburne, Dustin Hoffman, Talia Shire či Jason Schwartzman.

Megalopolis vstoupí do českých kin 17. října 2024.

Zdroj: Deadline, Variety

Video: Český trailer filmu Megalopolis

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický