8. března 2024 18:15

Nové detaily: Heath Ledger zemřel při čtení scénáře svého příštího filmu

Mrtvý herec měl na nočním stolku telefonní číslo, které už však vytočil někdo jiný.

Šestnáct let po tragické smrti Heatha Ledgera vyšly na povrch nové informace o okolnostech jeho úmrtí. Na nočním stolku postele, v níž zemřel, měl knihu a scénář její filmové adaptace. Šlo o projekt, na němž měl spolupracovat s režisérem Stephenem Gaghanem (Zlato, Syriana, Dolittle). Ten teď mrazivé souvislosti popsal v epizodě Development Hell podcastu Revisionist History známého spisovatele Malcolma Gladwella.

Jak je dobře známo, Ledger zemřel ve svém newyorském bytě 22. ledna 2008 v důsledku špatně zvolené kombinace prášků na spaní s dalšími léky na předpis, mezi něž patřila i antidepresiva. Po jeho boku našli scénář a výtisk knihy, kterou adaptoval. Šlo o Mžik: Jak myslet bez přemýšlení právě od Malcolma Gladwella.

„Ohledávali jeho tělo. Našli u něho náš scénář, tvoje kniha byla vedle na nočním stolku. Na scénáři bylo napsané moje telefonní číslo. Nevím proč, asi museli být v šoku, ale rozhodli se ho vytočit,“ popsal režisér Gladwellovi. Telefonát od Ledgerova otce Kima ho tehdy zastihl na letišti, kde byl se svou manželkou, a po několika větách doslova zkolaboval. „Prostě mi vypnuly nohy. Seděl jsem na podlaze s výrazem, cože? Cítil jsem ty emoce, kterými si procházeli, nedokázal jsem je najednou vstřebat, ale jako každý člověk, kterému na někom záleží, jsem prostě poslouchal. Pamatuji si tvář mé ženy, jak se na mě nechápavě dívala, a já byl prostě mimo,“ popsal Gaghan.

Filmovou adaptaci knihy Mžik tehdy s jejím autorem chystal už delší dobu. Jako producent i představitel hlavní role byl do projektu zapojený Leonardo DiCaprio. Nakonec se však s tvůrci shodnul, že by hlavní hrdina měl být mladší a volba padla na Ledgera. Režisér si s ním dal schůzku a okamžitě se sblížili. „Získal jsem k němu opravdový vztah, pro mě dost neobvyklý a výjimečný. Vnímal jsem ho jako hlavní postavu, a jakmile se mi to dostalo do hlavy, už jsem si v roli neuměl představit nikoho jiného,“ vysvětlil tvůrce, proč poslal spolu s producenty po Ledgerově smrti celý projekt k ledu.

Čtěte také: Nejlépe placení herci v Hollywoodu: Žebříčku za rok 2023 kraluje nestárnoucí filmový komediant

Smutná událost v něm stále doznívá a nikdy úplně nezmizí, ale když se nedávno vrátil k odloženému scénáři, přišlo mu poprvé po dlouhých letech, že by se k němu ještě vrátil. „Myslím, že byl vážně dobrý. Možná je na čase ještě dát Mžiku šanci. Pokud to někomu v Hollywoodu bude připadat jako dobrý nápad, sedám hned zítra do letadla,“ uzavřel.

Zdroj: Entertainment Weekly, Deadline

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný