7. března 2024 20:05

Nejlépe placení herci v Hollywoodu: Žebříčku za rok 2023 kraluje nestárnoucí filmový komediant

Někteří herci trefili zlatou žílu, jiní se museli více otáčet. Každopádně nejbohatší desítka herců si ani v roce 2023 neměla na co stěžovat.

Americký filmový průmysl se nástupem streamovacích služeb i umělé inteligence nachází v bolestivé fázi přerodu, což vyjádřila i loňská stávka scenáristů a hlavně herců, jejichž pracovní podmínky se v posledních letech dramaticky zhoršily. Netýká se to však nejlépe placeného jednoho procenta, jehož úplnou elitu vyjadřuje aktuální žebříček nejlépe placených herců roku 2023 vydaný magazínem Forbes.

Mohlo by vás zajímat: Pokračování Odvážné Vaiany zamíří do kin ještě letos. Místo seriálu, překvapilo Disney

Na nejvyšším místě sedí celkem překvapivě Adam Sandler, který si vyjednal skvělé podmínky spolupráce s Netflixem, kdy dostává peníze předem tzv. na dřevo. Loni se tam objevil ve skvěle honorované akční komedii Vražda v Paříži, která vyhoupla na šestou příčku i Jennifer Aniston. Dodal také rodinnou komedii z vlastní produkční společnosti Rozhodně nejsi zvaná na mou bat micvu! – v ní si dokonce zahrála jeho rodina. Navíc namluvil hlavního hrdinu animáku Leo a aktuálně ho můžeme vidět i jako Kosmonauta z Čech.

Úplně opačným způsobem se dostala na druhé místo Margot Robbie, která nechtěla zatěžovat rozpočet Barbie, a proto si řekla o relativně skromných 12 milionů a procenta z tržeb. Trefila jackpot, jelikož se výdělky zastavily na pohádkové částce 1,4 miliardy, takže z toho pro ni byla skoro šedesátka. Podobně postupoval i Ken, tedy Ryan Gosling, kterému loni nešel do kin žádný jiný film, ale i tak se vyhřívá na pátém místě.

Trojkou je Tom Cruise, jehož loňské Mission: Impossible Odplata - První část sice s tržbami 567 milionů stěží pokrylo obří a covidem nabobtnalé náklady, ale on jako ústřední herecká i producentská figura stejně nepřišel zkrátka.

Celkem překvapivě působí rovněž Matt Damon na čtyřce, kterému i přes relativně malou roli sypaly procenta z tržeb Oppenheimera a hlavně snímek Air: Zrození legendy, za nějž údajně dostal 30 milionů. Ten byl produkčně levný, ale bohatě podpořený společností Nike, takže se dostalo i na tučný honorář pro dalšího herce a zároveň režiséra Bena Afflecka na devátém místě žebříčku.

Čtěte také: Jason Bourne dostane pokračování, našel už dokonce i režiséra. Co mu ještě chybí?

Do top desítky se za loňské projekty dostali také Leonardo DiCaprio (Zabijáci rozkvetlého měsíce), Jason Statham (hlavně za filmy Rychle a zběsile 10 a Meg 2: Příkop) a Denzel Washington (Equalizer 3: Poslední kapitola).

Nejlépe placení herci Hollywoodu za rok 2023

1) Adam Sandler ($73M)
2) Margot Robbie ($59M)
3) Tom Cruise ($45M)
4) Matt Damon ($43M)
5) Ryan Gosling ($43M)
6) Jennifer Aniston ($42M)
7) Leonardo DiCaprio ($41M)
8) Jason Statham ($41M)
9) Ben Affleck ($38M)
10) Denzel Washington ($24M)

Zdroj: Forbes, Independent

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný