29. srpna 2023 17:35

Těšíte se na Dunu 3 a District 10? Konečně víme, jak to vypadá s pokračováními slavných sci-fi

Pokračování obou populárních sci-fi rozhodně není pouhým zbožným přáním fanoušků, jak dokazují slova jejich tvůrců.

Oba filmy se řadí vysoko v žebříčcích filmových sci-fi a u obou se už delší dobu mluví o potenciálních pokračováních. V případě Duny o třetím filmu (dvojka je natočená), který už by nevycházel z původního románu, ale z jeho knižního pokračování s názvem Spasitel Duny odehrávajícího se zhruba 12 let po ději původní Duny. District 9 by pak dostal dvojku, které bývá přezdíváno jednoduše District 10.

Neill Blomkamp, režisér i tvůrce Districtu 9, má aktuálně v kinech závodní film Gran Turismo. Bohužel návštěvnost není slavná, a přestože rozpočet filmu činil relativně skromných 60 milionů dolarů, budou tvůrci a producenti rádi, když se dostanou z červených čísel. Půjde o další zklamání v Blomkampově filmografii, která šla po debutové senzaci v podobě Districtu 9 postupně z kopce s filmy jako Elysium, Chappie a Demonik.

Přestože má Blomkamp už několik let hotový scénář Districtu 10, nemá moc chuť jít s kůži na trh, což potvrdil i v aktuálním rozhovoru pro The Hollywood Reporter. „Nevím, jestli se to nakonec natočí, nebo ne... Hlavně nevím, jestli to vlastně aktuálně vůbec chci točit, ale někdy v budoucnu snad District 10 vznikne,“ řekl jihoafrický tvůrce. Blomkamp už je evidentně unavený z pravidel hollywoodského showbyznysu, k němuž patří i tlak na pokračování úspěšných filmů v podobě franšíz. Variantou tak může být, že film vznikne, ale bez jeho zapojení.

Jiná je situace v případě Denise Villeneuvea a jeho Duny, jejíž druhá část byla nedávno odložena na 14. březen 2024. Všichni ve studiu Warner Bros. jí věří a chtějí věnovat maximální pozornost propagaci s pomocí hereckých hvězd, což při jejich pokračující stávce není možné.

Režisér teď magazínu Empire potvrdil, že jeho cílem je skutečně trojice filmů, a ačkoli mu studio trojku definitivně neschválilo, psaní a přípravy jsou v plném proudu. „Pokud se mi podaří natočit trilogii, bude to pro mě splněný sen,“ řekl filmař, který je podepsán taky pod filmy Blade Runner 2049, Příchozí nebo Sicario: Nájemný vrah.

„Kniha Spasitel Duny vznikla jako reakce na to, že lidé vnímali Paula Atreida jako hrdinu, což autor nechtěl. Moje adaptace má blíže k jeho představě, že příběh je vlastně varováním,“ vysvětlil Villeneuve, že by měl třetí díl více vykreslit rozporuplnost Paula Atreida (Timothée Chalamet) a jeho mocenské hry poté, kdy získal kontrolu nad planetou Arrakis a vzácným kořením melanž.

Tři filmy přitom nemusí být konečnou, jelikož Frank Herbert napsal šest hlavních románů ze světa Duny. Jak správně poznamenal sám Villeneuve, jsou však více mystické a ezoterické, tedy méně vhodné k natočení hollywoodských spektáklů. Neplatí to však pro mnoho dalších románů a povídek, které napsal Herbert ve spolupráci s Kevinem J. Andersonem a které skrývají potenciál pro spoustu filmových či seriálových odboček slovutné Duny.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Empire

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný