21. října 2023 06:00

Proč jsou na záchodě v Demolition Manovi tři mušle? Scenárista to vysvětlil v novém videu

Demoliton Man patří k nejpamátnějším americkým sci-fi filmům, a to pro skvěle zvládnutou akci, charismatické hlavní hrdiny i určitý nadčasový společenský přesah, díky němuž se k němu jeho diváci vracejí dodnes. Zároveň dokázal skloubit vizi dystopického světa s kousavým humorem, jak dokazuje jeden z nejpamátnějších motivů snímku, který své fanoušky dodnes trápí palčivou otázkou – jak se používají tři mořské mušle?

Film vypráví o drsném policistovi Spartanovi (Sylvester Stallone), který v neradostné blízké budoucnosti polapí psychotického teroristu Phoenixe (Wesley Snipes). Je však obviněn ze zabití, které nespáchal, a uvězněn pomocí kryospánku stejně jako Phoenix. Ten se probudí v o něco vzdálenější budoucnosti, kde je za pomoci drastických opatření udržována zdánlivá utopie, a začne páchat teror, na jaký futuristická změkčilá policie nestačí. Je proto třeba probudit i Spartana, jenž může jako jediný Phoenixe chytit. Přitom poznává neradostný svět kolem sebe a se sarkasmem sobě vlastním komentuje výdobytky doby. Jedním z nich je i skutečnost, že toaletní papír nahradila soustava lastur. O tom, jak se bizarní nápad dostal do filmu, se teď rozpovídal scenárista filmu Daniel Waters (Smrtící atrakce, Batman se vrací).

Inspirace ze života

Waters měl v hlavě scénu, kdy hrdina uteče před tlakem nečekaného futurismu tam, kde většina z nás hledá klid, jen aby jej útisk budoucnosti zaskočil i tam. Waters ale nemohl přijít na to, co by na záchodě mohl najít podobně futuristického a zcizujícího jako v širokém okolí. Nakonec se odhodlal zavolat kamarádovi a scenáristovi Larrymu Karaszewskému (Ed Wood, Lid versus Larry Flynt). Měl štěstí, protože Karaszewski zrovna též hledal klid na daném místě.

Čtěte také: 5 nejlepších akčních komedií, které jsou strašně nedoceněné

Waters tedy Karaszewského požádal, aby se na záchodě rozhlédl a popsal mu, co vidí. Karaszewski mu popisoval jednotlivé předměty, které obklopovaly jeho toaletu. Mezi nimi byla i dekorace v podobě tří mořských mušlí. To bylo pro Waterse dokonale inspirativní, a tak se zrodila kultovní scéna se třemi mořskými mušlemi, jejichž užití je záhadou jak pro Stalloneho hrdinu, tak pro fanoušky filmu. Od té doby vznikl bezpočet teorií o tom, jak bizarní hygienickou pomůcku použít. Jejich skutečnou funkci se ale nikdy nedozvíme, protože... ji očividně nezná ani scenárista filmu!

Zdroje: Gizmodo/Twitter

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický