23. února 2024 17:30

Další Jurský park bude vypadat nádherně. Natočí ho režisér tří epických sci-fi filmů

Dinosauří sága nakonec skončí v rukou tvůrce, který už má s obřími monstry zkušenosti.

Všechno je nakonec jinak. Akční specialista David Leitch (Bullet Train, Kaskadér) vycouval z režírování nového Jurského světa, ale studio Universal našlo rychle náhradu. Bude jí Gareth Edwards, který je podepsaný pod loňským sci-fi Stvořitel, Rogue One: Star Wars Story a žánr monster už si osahal také v Godzille z roku 2014.

Čtěte také: Nejlepší české filmy 2023: Sci-fi, dokument i film podle skutečných událostí

„Chystal jsem se dát si pauzu a začít psát svůj další nápad na film a tohle je jediný projekt, který mě donutí všechno okamžitě zahodit a vrhnout se novým směrem. Miluji Jurský park, první díl považuji za mistrovské dílo, takže tahle příležitost je pro mě jako sen,“ uvedl Edwards pro magazín Collider.

Radost mu určitě dělá, že scénář novinky píše zkušený David Koepp, který je podepsaný právě pod prvním Jurským parkem. Produkovat bude otec celé série Steven Spielberg s jejím dalším veteránem Frankem Marshallem. „Jsou to legendy. Jsem nadšený, že je budu mít po boku,“ zdůraznil Edwards, jehož filmy bývají kritizovány za nezvládnutý způsob vyprávění, ale skvěle si umí pohlídat audiovizuální stránku, což potvrzují i aktuální oscarové nominace pro Stvořitele za speciální efekty a zvuk.

Jurská sága je v poměru nákladů k výdělkům mimořádně prosperující značkou s 8,2násobnou návratností, což je třeba i více než mají Avengers. Šest filmů stálo celkově 734 milionů dolarů a utržilo 6,02 miliardy. Nepočítají se sice náklady na marketing, ale zase ani výdělky z dalšího prodeje práv, atrakcí v zábavních parcích nebo hraček a dalšího merchandisingu.

Příští Jurský svět od Garetha Edwardse má dorazit do kin v červenci 2025.

Zdroj: Collider, Geek Tyrant

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný