26. srpna 2023 06:00

Je lepší Call of Duty, nebo filmy od Spielberga? Slavný režisér přišel s velmi zvláštním prohlášením

Známý progresivní režisér přišel s kontroverzním prohlášením. Jaký styl tvorby je podle něj budoucností?

Harmony Korine, režisér filmů Gummo, Vojížděči vodpadků nebo Spring Breakers, se v novém rozhovoru pro magazín GQ nechal slyšet, že tradiční filmařina je v podstatě mrtvá a že nový trailer na Call of Duty vypadá lépe než cokoli, co kdy natočil Steven Spielberg.

„Snažíme se dělat filmy tak, aby byly více jako hry,“ uvedl Korine, jenž nedávno pomohl spoluzaložit nové studio Edglrd zaměřené na digitální tvorbu filmů a videí, které lidé budou moci konzumovat stejným způsobem jako videohry. „Cílem je vytvořit nějaký mechanismus, který lidem umožní propojit se s daným videem nebo filmem a v podstatě remixovat nebo vytvářet vlastní obsah.“

Podle progresivního filmaře je právě tohle budoucnost zábavního odvětví. Na otázku, jestli by se ještě někdy vrátil k tradiční režii, reagoval Korine tak, že jedině v případě, že by scénář napsal Terrence Malick a osobně ho požádal, aby jej zrežíroval. Zároveň by ten scénář musel být opravdu nádherný, a i tak by pro něj údajně bylo těžké točit dva lidi u stolu, kterak se baví. Dialogy jsou totiž podle něj jen překážkou v tom, aby si lidé mohli užívat, co je před nimi.

Nutno dodat, že Korine nikdy nepatřil mezi klasické žánrové režiséry a jeho tvorba, ačkoliv má své místo a jasně vymezený styl, do mainstreamu nikdy úplně nepronikla. Srovnávat pak ukázku na nejnovější Call of Duty s ikonickou tvorbou legendárního Stevena Spielberga, která tu zůstane ještě dlouho poté, co budeme všichni mrtví, je vyloženě odvážné.

Tak či tak, Korineho nový experimentální snímek a první projekt nově založeného studia Aggro Dr1ft (s rapperem Travisem Scottem a Jordim Mollàou v hlavních rolích) si odbude premiéru už za pár dní na festivalu v Benátkách. Tak uvidíme, zdali opravdu přijde s něčím revolučním, nebo se Korine snaží jen levně získat publicitu.

Zdroj: The Hollywood Reporter, GQ

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický