8. září 2024 11:40

Varoval jsem, že někdo umře, nic neudělali, popsala hvězda zrušeného Top Gearu

Začínají vyplouvat na povrch okolnosti vedoucí k vážné nehodě, která způsobila zrušení slavného automobilového pořadu.

Chris Harris, jeden z poslední trojice moderátorů pořadu Top Gear, poprvé promluvil o neuspokojivých podmínkách, v nichž pořad vznikal předtím, než ho ukončila vážná nehoda z prosince 2022. Freddie Flintoff se při natáčení převrhl v tříkolovém kabrioletu Morgan Super 3 a kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením i lékařské pomoci vyvázl sice se štěstím živý, ale s trvalými následky.

„Tři měsíce před nehodou jsem se obrátil na vedení BBC a řekl, že pokud se něco nezmění, tak někdo během natáčení zemře,“ naznačil Harris v podcastu Joe Rogan Experience a dodal: „Varoval jsem je, že když budeme takhle pokračovat, přijde vážné zranění nebo dokonce smrt. Příliš často jsem byl svědkem situací, které prostě byly za hranou rizika... Zjistil jsem však, že mě nikdo nebral opravdu vážně. Vzali to na vědomí, ale pak už se mě snažili umlčet.“

Spouštěčem pro něho bylo natáčení v Thajsku, kdy s třetím z moderátorů Paddym McGuinnessem sjížděli na dřevěných kárách bez motoru prašný kopec. Zlomil si ruku, musel podstoupit operaci a natáčel s následky zranění, které mu neumožňovaly řídit naplno.

Popsal i okolnosti osudové nehody, která byla, jak už to bývá, souhrou nešťastných událostí. Harris měl z trojice zdaleka největší zkušenosti s řízením a často se svými kolegy diskutoval, jaký přístup daná situace a vozidlo vyžaduje. Platilo to i pro rizikový a značně nestabilní tříkolový Morgan, s nímž už měl něco najeto a měl Flintoffovi jistě co říct. „Protože jsem tehdy vyřizoval nějaké telefonáty, bylo to vůbec poprvé, kdy jsem s ním nemohl mluvit. A tehdy se to všechno pokazilo. Je pro mě fakt náročné s tím žít,“ posteskl si.

Natáčení tehdy začalo bez větších příprav a Flintoff se převrhl v nízké rychlosti, když se seznamoval s vlastnostmi vozidla – co je však zásadní, že neměl helmu. Když Harris ve vysílačce zaslechl, že došlo k nehodě a viděl její následky z okna, byl přesvědčený, že je jeho kolega mrtvý: „Fakt jsem to nečekal, ale nakonec se pohnul,“ popsal šok, jehož následky pociťuje dodnes, kdykoli si moment vybaví.

„Něco takového už znovu zažít nechci,“ vysvětlil, proč odmítá návrat do Top Gearu. Problémem podle něho byla válka s Amazonem a jeho pořadem The Grand Tour, kam odešly původní hvězdy Top Gearu – Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Aby neztrácel Top Gear diváky, snažil se přicházet s čím dál náročnějšími kousky a experimenty, ale bez rozpočtu, který by je umožňoval natáčet bezpečně.

Právě Clarkson, Hammond a May po osmi letech The Grand Tour opouštějí a pořad projde změnou konceptu i složení. V případě Top Gearu panuje daleko větší nejistota. BBC však tvrdí, že stále přemýšlí, jak slavnou značku vrátit na obrazovky.

Zdroj: Deadline, RoadAndTrack

Video, které jste mohli minout: Trailer posledního The Grand Tour

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický