3. listopadu 2023 17:00

Skvělý dokument o Beckhamovi nenápadně lže. Sportovní experti odhalili, co všechno nebyla pravda

Trailer dokumentární série Beckham

Životopisná dokumentární série o anglické fotbalové ikoně a celebritě Davidu Beckhamovi si umí věci hezky přibarvit.

Snaha o nezkreslený pohled na život a kariéru Davida Beckhama se od nové čtyřdílné dokumentární série dala těžko čekat, když byl populární Becks sám jedním z producentů. Svůj obraz si tak pečlivě pohlídal, aby si divák užil jeho vzestupy a pády, ale na konci před ním zůstala ikona. Některé události tak filmaři upravili, jiné raději ignorovali.

Podrobnějšímu zkoumání dokument podrobili investigativní a sportovní novináři britských Sunday Times, kteří se Beckhamovi věnují od jeho úplných počátků. Našli celkem šest příkladů přepisování historie, které jsou někdy použity jen pro zdramatizování zážitku, jindy zamlčují problematická místa.

Mnoho fotbalových fandů si pamatuje moment z MS 1998, kdy byl Beckham vyloučen ve čtvrtfinálovém zápase proti Argentině za nakopnutí Diega Simeoneho. Oslabená Anglie pak zápas prohrála a z celého turnaje vypadla. Stal se za to terčem nenávisti, ale dokument tvrdí, že k němu byli nepřátelští i fanoušci jeho vlastního klubu Manchester United, a to až do konce následující sezony, kdy se vykoupil. Je to nesmysl, protože v Manchesteru mu bylo v podstatě okamžitě odpuštěno.

Do centra dění umístili filmaři Beckhama i v kvalifikačním utkání na MS 2002, kdy je vše sestříhané tak, že byl faulovaný a z následného přímého kopu vstřelil důležitý gól, jímž udržel šance Anglie na postup. Ve skutečnosti byl v dramatickém momentu faulovaný jeho spoluhráč Teddy Sheringham.

Jednou z nejpodstatnějších úprav je však moment z Madridu v roce 2004, kdy se Beckham ocitl uprostřed bulvární kauzy, podle níž měl několikaměsíční poměr s svou tehdejší osobní asistentkou Rebeccou Loos. Vše končí pohledem na noviny Daily Mirror ukazující titulek „Anglický kapitán tato obvinění odmítl jako směšná“. Skutečné noviny přitom tehdy měly titulek „Má sestra MĚLA poměr s Becksem“. Beckham sice tehdy obvinění i celý příběh popřel, nenapadl ho však u soudu.

Šikovně zpracovaný dokument se dočkal pozitivních ohlasů i vysoké sledovanosti. Jen ve Velké Británii stoupl Netflixu po jeho uvedení skokově počet předplatitelů o 3,4 miliony. Vzhledem k zapojení samotné portrétované celebrity se však spíše než o komplexní portrét člověka jedná o pečlivě vybudovanou součást PR mytologie.

Zdroj: Sunday Times, Deadline

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný