7. srpna 2023 15:40

Byl Zaklínač stupidní kvůli americkým divákům? Producent vytasil geniální výmluvu

Producent seriálu Zaklínač odrazil kritiku opravdu zajímavým způsobem, kterým si asi nezíská srdce zámořských fanoušků.

Seriálový Zaklínač se potýká se špatnými ohlasy i klesajícím zájmem diváků, navíc na konci třetí sezony přišel o Henryho Cavilla, který se poroučel po trvajících neshodách s tvůrci adaptace. Se zajímavým vysvětlením celé šlamastyky teď přišel jeden z výkonných producentů seriálu Tomasz Baginski, který ukázal prstem na americké publikum.

Odklon seriálu od knižní předlohy i mnoho kontroverzních změn vysvětlil snahou o zjednodušení. „Když natáčíte seriál pro obrovskou masu diváků s různými zkušenostmi, z různých částí světa, a velkou část z nich tvoří Američané, dávají zjednodušení nejen smysl, ale jsou přímo nutná. Je to pro nás bolestivé, a pro mě také, ale větší škála odstínů a složitosti bude mít menší dosah, neosloví tolik lidí. Někdy s tím možná jdeme až příliš daleko, ale my ta rozhodnutí musíme udělat a přijmout,“ vysvětlil Baginski.

Již dříve Baginski naznačil, že Zaklínač potřeboval osekat taky kvůli mladým divákům odrostlým na YouTubu a TikToku, kteří jdou spíše po instantních emocích než dějových souvislostech. Jako by neexistovaly fantasy seriály s komplexní knižní předlohou, které zjednodušovaly v rozumné míře a přitom byly stále mimořádně celosvětově populární – například Hra o trůny nebo Rod draka.

Z dalších producentových slov lze usoudit, že osekávání Zaklínače a nesoustředěnost jeho příběhu je spíše produktem nezkušenosti tvůrců v kombinaci s šibeničními termíny. „Někdy jsou změny důsledkem produkčního chaosu, protože například onemocněl herec a jeho zápletku je třeba během několika hodin upravit a přepsat, aby se mohla druhý den natáčet, protože to není něco, kvůli čemu by se zastavila celá produkční mašinérie. Bohužel divák tento kontext nemá, takže ho jen bolí, že to v knize bylo lepší,“ podotknul Baginski.

Zdroj: Redanian Intelligence, Geek Tyrant

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný