28. července 2023 08:55

Jak dopadla 3. série Zaklínače s Henrym Cavillem a co výměna Geralta? Poslední scéna je velkým zklamáním

Celá 3. série Zaklínače směřovala k momentu, kdy jsme se měli rozloučit s Henry Cavillem v roli Geralta z Rivie. Jak to celé nakonec dopadlo?

Naznačovaly to trailery, mluvili o tom také tvůrci – finále 3. série Zaklínače nabídne takové rozloučení, jaké si Henry Cavill opouštějící roli Geralta z Rivie skutečně zaslouží. Jak to celé nakonec dopadlo a jak příběh připravil půdu pro nástup nového Geralta v podobě Liama Hemswortha, vysvětluje následující text.

POZOR! Následují spoilery finále 3. série Zaklínače.

Závěr osmého dílu s názvem Cena chaosu ukazuje Geralta s Marigoldem, jak spěchají zachránit Ciri. Domnívají, že ji zajali vojáci Nilfgaardu. Narazí na obzvláště odpornou nilfgaardskou stráž, která je odmítá pustit dál, Geralt však zažehná konflikt. Jenže stráže odmítnou pustit rodinu s malou holčičkou a vyhrožují jim, že pokud se budou vzpouzet, zůstane dítě sirotkem.

Když se Geralt vrátí, aby se zeptal, proč rodinu nepustí, voják mu odpoví: „Táhni, nebo si ji vezmu domů, abych zjistil, k čemu je dobrá.“ Pak odhodí hadrovou panenku, kterou předtím holčičce vzal. To Geralta donutí k akci a postupně zmasakruje celou hlídku. V průběhu krvavé akce zaznívají slova dopisu, který mu píše Yennefer. Je o tom, jak je oba situace donutila opustit neutralitu a začít bojovat.

Když Geralt udělá v závěru chybu a vrhá se na něj trojice vojáků, sestřelí je šípy od Milvy, která jim přišla na pomoc a hned se k nim přidává. Geralt nakonec skrze zkrvaveného a stále živého vojáka vyšle vzkaz až samotnému nilfgaarskému císaři: „Vyřiď tomu hajzlovi Emhyrovi, že je mi jedno, jakou má armádu a za kolika hradbami se skrývá. Já Ciri osvobodím.“ Panenku pak vrátí holčičce skrývající se s rodinou pod jedním z vozů.

V úplně poslední scéně slyšíme Yennefer a závěr jejího dopisu: „Nepochybuju o tom, že Ciri najdeš, Geralte. A já zařídím, že se bude moct vrátit do bezpečného světa. A pokud staneme tváří v tvář chladným modrým očím Smrti, tak ať. My ale padneme až jako poslední. Tím jsem si jistá.“ Posledním momentem Henryho Cavilla v Zaklínači je pak záběr, kdy ve trojici odvádějí své koně lesem a on se ztratí za velkým koňským pozadím...

A to je jako všechno?

Jako už tolikrát musí divák jen kroutit hlavou nad vypravěčskou bezmocí. Tvůrci přece museli vědět, že nestihli po oznámení Cavillova odchodu přepsat závěr a natočit nějaké odpovídající rozloučení, přesto na jeho osudovost v trailerech lákali. Místo něj jsme dostali filmařsky i choreografií průměrnou bitku a pětisekundový odchod do lesního oparu, kterým může končit epizoda, nikoli angažmá herce, jehož charisma a oblíbenost držely vadnoucí seriál nad vodou.

Těžko říct, jak si tvůrci poradí se situací, kdy na začátku čtvrté řady najednou dorazí jiný Geralt. Možná zkusí úvodní veletoč s pomocí mnohovesmíru, ale vlastně by vůbec nepřekvapilo, kdyby se prostě tvářili, že se vůbec nic nestalo. Seriál, který se i po třech řadách vlastně pořád hledá, se s takovými detaily přece nemusí obtěžovat.

Zdroj: RadioTimes, SFF Gazette

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný