3. srpna 2023 16:00

Tragický konec Zaklínače s Cavillem. Poslední série má naprosto zdrcující divácké hodnocení

Tak už je za námi i druhá polovina třetí řady seriálového Zaklínače – a podobně jako na konci druhé série i tentokrát dali fanoušci své zklamání hlasitě najevo.

Ačkoliv se kdysi dávno šeptalo, že by si Netflix mohl se Zaklínačem postupem času vybudovat vlastní Hru o trůny, už po první řadě bylo víceméně jasné, že touhle cestou polská fantasy od amerických tvůrců zjevně nepůjde. Co hůř, už ve druhé sérii se začali scenáristé silně odklánět od zbožňované knižní předlohy, a s nástupem té třetí a potvrzením, že hlavní hvězda seriálu Henry Cavill v titulní roli Geralta z Rivie končí, bylo patrné, že tuhle adaptaci v budoucnu nic hezkého nečeká.

Minulý týden každopádně na obrazovky dorazila druhá část zmiňované třetí série, ve které se do velké míry uzavřel příběh kolem čarodějů a čarodějek na Aretuzské akademii. Jak se tušilo, Ciri poslal záhadný portál do další fáze její strastiplné ságy. No a zaklínače Geralta (tentokrát už naposledy s unavenou, poničenou, ale přesto odhodlanou tváří Henryho Cavilla) jsme zanechali někde hluboko v lesích, kterak se vydává ještě společně s lučištnicí Milvou a bardem Marigoldem pátrat po Ciri.

Knižní konec tedy tvůrci víceméně trefili, jde však o to, co všechno mu předcházelo a jakým způsobem se fanoušci mohli s oblíbeným hercem rozloučit – a tady seriál většinu lidí dost zklamal. Taky proto má třetí řada Zaklínače na serveru Rotten Tomatoes už jen mrzkých 22 % v uživatelském hodnocení. Na ČSFD je to o něco lepší s 56 %, nutno však dodat, že sledovanost seriálu rapidně uvadá a s větším počtem zhlédnutí by dost pravděpodobně hodnocení na obou databázích ještě maličko kleslo.

Situaci nepomáhá ani nedávné vyjádření producenta Tomasze Baginskiho, jenž se mimo jiné podílel i na chválené herní sérii. Ten se ve zkratce nechal slyšet, že za nízké hodnocení můžou zejména mladí Američané, kteří vyrostli na TikToku a YouTube, a tak nemají žádnou trpělivost. Netřeba dodávat, že ta stejná generace sleduje i jiné seriály, které zdaleka tak špatná hodnocení nemají.

Každopádně příliš vesele to nevypadá ani s vyhlídkami do budoucna. Fanoušci se totiž stále nesmířili s tím, že Cavill v seriálu skončil a nahradí ho Liam Hemsworth. Ať už si totiž o jeho schopnostech a podobě myslíte cokoliv, z hlediska fanouškovské základny se nemůže s Cavillem měřit, což samo o sobě staví budoucí již potvrzené čtvrté série do prekérní situace. Nejenže se budou muset tvůrci vyrovnat s odchodem největšího diváckého tahouna, ale zároveň je čekají nejnáročnější (a nejlepší) pasáže knih. Samozřejmě očekávání jsou u většiny fandů touhle dobou na bodě mrazu, přesto bude zajímavé sledovat, jak se s touhle situací ve finále naloží.

Zdroj: ScreenRant, Rotten Tomatoes

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný