25. ledna 2024 12:40

Jak se povedlo nové Bratrstvo neohrožených? Nejočekávanější válečný seriál roku má první recenze

Zařadí se velkolepá novinka mezi své předchůdce jako klasika ve válečném žánru?

Vládcové nebes jsou novým devítidílným seriálem z bojišť 2. světové války, který navazuje na oceňované Bratrstvo neohrožených a Pacifik, s nimiž sdílí hvězdné producentské duo Stevena Spielberga a Toma Hankse. A jelikož první dva díly zamíří na stream už v pátek 26. ledna, jsou venku recenze zámořských kritiků. Jak seriál hodnotí?

Fanoušci válečných filmů a seriálů můžou zůstat v klidu, protože Rotten Tomatoes hlásí pěkných 83% pozitivních recenzí s průměrným ratingem, který se vzácně shoduje, tedy 8,3/10. Hůře si vede seriál na Metacritic, kde visí skóre 72/100, což je znatelně méně než v případě Bratrstva neohrožených (87) i Pacifiku (86). Novinka jednoduše nepřináší moc nového a drží se v zajetých kolejích svých předchůdců stylem i strukturou vyprávění. Dostavují se tak pocity už dříve viděného.

Univerzální chválu sbírá seriál za dotaženou řemeslnou stránku, triky, opulentní a napínavou vzdušnou akci (údajný rozpočet 250 milionů dolarů je vážně vidět), důraz na dobové detaily i přesnou a zkušenou režii, o kterou se postarali třeba Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít), Anna Boden (Miliardy, Captain Marvel) či Timothy Van Patten (Pacifik, Rodina Sopránů).

Povedl se taky výběr herců, kteří utáhnou akční i emocionální momenty, speciálně bývá zmiňován Austin Butler (Elvis), představitel majora Galeho "Bucka" Clevena. „Jeho pojetí má švih, díky němuž je v dobovém prostředí čtyřicátých let jako doma,“ vyzdvihlo IGN (8/10). Nijak za ním nezaostávají ani další členové 100. americké bombardovací skupiny přezdívané Bloody Hundredth (Krvavá stovka), která se měla postarat o leteckou dominanci nad územím ovládaném hitlerovským Německem – ztvárnili je Barry Keoghan (Dunkerk, Víly z Inisherinu), Callum Turner (Vojna a mír), David Shields (Koruna) nebo Louis Hofmann (Dark).

Mnoho recenzí zmiňuje staromilskost s důrazem na efekt a bombastičnost v každém záběru. „Scénář je plný vážných i lehce těžkopádných dialogů a frajerských hrdinů, jak je známe z klasických válečných filmů,“ připomíná recenze britské BBC (3/5), která seriál pojmenovala jako vtahující, ale zároveň dost rozvrzaný a příliš sázející na nostalgii.

Kritičtější texty, jako třeba ten od IndieWire (3/5), si všímají, že seriál zachází se svými postavami jako s jednorozměrnými akčními figurkami, které reprodukují hrdinská hollywoodská válečná klišé: „Nebylo to přece o krveprolití nebo úžasné podívané, bylo to o konkrétních mužích. A ti ve Vládcích nebes jako by nikdy opravdu nepřistáli na zem.“

Magazín The Wrap zdůrazňuje, že hlavní linka přátelství Clevena (Butler) a Egana (Turner) táhne přes všechny výhrady film emocionálně kupředu a divák se vždy může spolehnout na nervy drásající bitevní scény s pulzující hudbou od talentovaného Blakea Neelyho (Pacifik, Greyhound).

Seriál byl svěřen do rukou tvůrců Johna Orloffa (Bratrstvo neohrožených, Poslední Vermeer) a Johna Shibana, který psal a režíroval Perníkového tátu nebo Ozark. O moc lepší péči si snad ani nešlo přát...

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný