24. ledna 2024 18:00

Nejoblíbenější seriál roku 2023? Fanoušci vybrali nečekaného favorita, jehož už stihl potkat krutý osud

Divácká anketa o nejoblíbenější seriál současnosti měla jednoznačný výsledek.

Populární filmový a kritický portál Rotten Tomatoes uspořádal ve dnech od 9. do 19. ledna 2024 velké hlasování o nejoblíbenější seriál roku 2023. Hned zpočátku se do čela dostala akční fantasy série, která celou dobu nepustila nikoho před sebe a nakonec zvítězila s drtivým podílem 54 % hlasů. Výsledek má paradoxní okolnosti, jelikož jen několik měsíců předtím byl zmíněný seriál po teprve druhé sezóně nepochopitelně zrušen.

Řeč je o kouzelnickém dobrodružství Světlo a stíny (Shadow and Bone), které bylo adaptací stejnojmenné hitové knižní série ze země Ravky o osudech Aliny (Jessie Mei Li) a jejího protějšku generála Kirgana (Ben Barnes) zvaného jako Temnyje.

Minulý čas platí od poloviny listopadu 2023, kdy Netflix velice nečekaně oznámil, že třetí série už nevznikne, přestože seriál patřil v první polovině roku k patnácti světově nesledovanějším a rychle si vybudoval věrnou fanouškovskou základnu. Rozhodnutí přišlo pouhý týden po skončení velké hollywoodské stávky herců, která byla uvedena jako příčina zrušení.

Proč byl použit zdánlivě absurdní argument se stávkou, když seriál vykazoval vysokou sledovanost a dokonce už byl dopsaný i scénář spin-offu s názvem Six of Crows? Tvůrce seriálu Eric Heisserer (taky scenárista filmů Příchozí nebo V pasti) byl totiž hlavním vyjednavačem stávkujících požadujících lepší podmínky právě i po Netflixu, a do stávky se aktivně zapojila taky velká část herců i štábu seriálu. Streamovací gigant si tak alespoň zpětně našel způsob, jak se s nevděčníky vypořádat.

Hned po zrušení seriálu byla fanoušky spuštěna online kampaň Save the Grishaverse a petice, která jen v prvních čtyřech dnech získala 120 tisíc podpisů.

A jaké bylo další pořadí velkého fanouškovského hlasování? Druhý se umístil hit The Last of Us, třetí Star Trek: Podivné nové světy, následoval Medvěd a hlavní pětku uzavřel Star Trek: Pickard.

Zdroj: Rotten Tomatoes, BGR

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný