14. června 2023 17:25

6 věcí, které nevíte o natáčení Bratrstva neohrožených: Mnoho úžasných triků se obešlo bez počítačů

Vydejte se za kulisy válečné pecky, která vypadá tak úžasně z mnoha rozličných důvodů.

Jeden z nejlepších válečných seriálů všech dob těžil ze špinavé estetiky Spielbergovy pecky Zachraňte vojína Ryana, přitom ji dováděl k dokonalosti kreativním řešením náročných trikových sekvencí. Ve své době nejdražší seriál HBO si vypomáhal skvělými praktickými efekty a prací s kamerou, díky čemuž vznikl dojem syrového realismu. Z některých natáčecích technik jde mráz po zádech.

6) Při natáčení byl použit skutečný letoun C-47

Už ve druhé epizodě s názvem Den všech dnů se titulní bojová jednotka, známá jako Easy Company, zúčastní slavného vylodění v Normandii. Na místo jsou dopraveni transportním letadlem C-47, které překvapivě nebylo výrobkem rekvizitářů. Štáb našel skutečné letadlo tohoto typu, přičemž z praktických účelů odstranili jeho křídla a upravili jeho interiér tak, aby evokoval dobovou atmosféru.

5) Ostřelování kanónem Flak obstaral stlačený vzduch

Během zmíněné epizody je letadlo, přenášející hlavní hrdiny na písčité bojiště, ostřelováno slavným německým kanónem, který komplikoval život spojeneckým letcům. Pro potřeby této scény technici vystříhali některé části hliníkového trupu letadla a nahradili jej cínovými plechy, jež jsou strukturně podobné. Do cínových částí následně „stříleli“ stlačený vzduch, který do plechu dělal potřebné díry. Iluze letadla, ničeného za letu dělostřeleckou municí, byla dokonalá.

4) Pro natáčení přestřelky byla použita rikša

V Normandii se jednotka dostane do přestřelky mezi jednotlivými zákopy, přičemž velitel skupiny, poručík Winters (Damian Lewis) přebíhá přes příkop, míjí ho kamera, která zároveň běží za ním, přičemž záběr je právě tak rozklepaný, aby na diváka přenesl hektičnost situace. Pro tento účel tvůrci použili rikšu, v níž seděl kameraman, zatímco jiný člen štábu běžel s takto naloženou rikšou za Lewisem.

3) Bitva v Ardenách byla točena v interiéru

Seriál se natáčel v jižní Anglii na soukromém letišti Hatfield Aerodrome. Rozsáhlá síť hangárů, hal a skladišť sloužila jako hlavní prostor pro sety a rekvizity. Jeden z hangárů simuloval lesy poblíž Bastogne, kde je jednotka Easy Company napadena minomety. Les byl tvořen umělými stromy, zatímco mix plastu a papíru vytvořil sníh. Les explodující pod náporem min byl vytvořen zcela bez CGI, což jen posílilo realistický dojem seriálu.

2) Pro noční scény bylo natočeno měkké světlo

Jednou z největších obtíží natáčení bylo osvětlení. Devizou vyprávění byl co možná největší realismus, takže noční scény bylo potřeba natočit tak, aby tma během nich vypadala přirozeně a zároveň divák věděl, co se na obrazovce zrovna děje. Pravá výzva ale přišla při natáčení epizody Poslední hlídka, zachycující boje u města Haguenau. Noční boje osvětlovaly velké reflektory, které filmaři nahradili masivní sestavou měkkého světla.

1) Práce s kamerou pomohla ke stvoření děsivé atmosféry

V epizodě Proč bojujeme? se členové Easy Company stanou svědky jedné z nejhrůznějších věcí, které druhá světová válka přinesla, když narazí na koncentrační tábor. Pro natočení této epizody zvolil kameraman Remi Adefarasin snímání s vysokým kontrastem, jež se produkčně neupravovalo, a tak vznikl velmi výrazný obraz simulující tíživost dané situace. Většinu interakcí vojáků s vězni pak Adefarasin natočil ruční kamerou, což nepříjemnou situaci ještě podtrhlo.

Zdroj: Screen Rant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Anglie HBO realismus videokamera Druhá světová válka Bratrstvo neohrožených Easy Company, 506th Infantry regiment Zachraňte vojína Ryana Douglas C-47 Skytrain Vylodění v Normandii Damian Lewis Remi Adefarasin

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný