30. ledna 2024 14:15

Tvůrci nového Bratrstva neohrožených prozradili největší problém, kterému při natáčení čelili

Tvůrci Bratrstva neohrožených a Pacifiku vysvětlili, proč jsou Vládcové nebes nejnáročnějším válečným seriálem, jaký točili.

Více než deset let zabrala příprava knižního bestseleru Masters of the Air do devítidílné seriálové podoby s českým názvem Vládcové nebes. Oproti svým předchůdcům Bratrstvo neohrožených a Pacifik se totiž válečná novinka odehrává z velká části v oblacích, když pokrývá osudy 100. americké bombardovací skupiny přezdívané Bloody Hundredth (Krvavá stovka) v boji s hitlerovským Německem.

Spoluproducent seriálu Gary Goetzman, který pracoval i na Bratrstvu neohrožených, v rozhovoru s magazínem The Hollywood Reporter vysvětlil, v čem šlo o zcela unikátní a pořádně náročný úkol. „V podstatě jsme čekali na technologický vývoj, aby nám umožnil vytvořit něco, co bude pro diváka opravdu uvěřitelné. Náš šéf speciální efektů, držitel Oscara Stephen Rosenbaum, je opravdu výjimečný, tak snad vše dopadlo dostatečně reálně,“ naznačil Goetzman.

Největší výzvou však bylo udržet přehlednost uprostřed vzdušné akce, což je obecně úskalí všech leteckých snímků. „Náš největší problém – chlápci v maskách! Nemůžete zabírat jejich nezakryté tváře, pokud jsou v letové hladině nad deset tisíc stop, tedy zhruba tři kilometry. Nechcete zároveň, aby na sebe pořád křičeli jména a divákům připomínali, kdo je kdo. Musíte si dát o to víc záležet, aby byl jasný úkol mise, rizika i úloha každého z nich. Od začátku nám bylo jasné, že největší výzva seriálu čeká ve vzduchu,“ zdůraznil producent.

Čtěte také: Sovětská chlouba zabila 309 nacistů. Nejlepší odstřelovačka všech dob přitom měla strávit život úplně jinak

O uvěřitelnost všech detailů se staral tým vojenských expertů a historiků až do detailů jako bylo zacházení s brzdami, klapkami či kanóny. Stejně jako v případě Bratrstva neohrožených a Pacifiku pak herci prošli boot campem, tentokrát modifikovaným právě na znalost letecké techniky či navigace. „Někteří z herců výcvikový drill ani nepotřebovali, ale oni na něm trvali, že to přece k válečným projektům patří,“ podotknul Goetzman.

Speciální vrstvu dohledu pak jako producenti dodali projektu Steven Spielberg a Tom Hanks. „Chtěli, aby každý odevzdal maximum, jak to dělají oni sami. Tom vtloukal všem hercům – trefuj se na značky a znej své repliky. Dával tomu až vojenský řád,“ shrnul Goetzman.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Collider

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný