17. září 2024 16:10

Opravdu jde o komiksovou událost sezóny? Pokračování Batmana má zajímavé první recenze

Čerstvý výlet do prohnilých ulic Gotham City podle kritiků stojí za všechna rizika.

Solidní gangsterka, která by obstála, i kdyby se neodehrávala v populárním batmanovském univerzu – tak by se daly shrnout dojmy zámořských kritiků z osmidílného seriálu Tučňák. Ten pozoruje vzestup Oze Cobba neboli Tučňáka (Colin Farrell) gothamským podsvětím poté, co ho zásadně ovlivní finále snímku The Batman (2022).

„Skutečným tahákem je zobrazení Gothamu jako místa plného chaosu a prohnilé infrastruktury, přičemž Ozova hlavní rivalka Sofia Falcone (Cristin Milioti) je zde tím skutečným antihrdinou,“ píše TV Guide (6,2/10). Kromě výkonů ústřední herecké dvojice vyzdvihuje ještě skutečně mistrovské finále, kvůli němuž se vyplatí přečkat i rozvláčnější epizody, kdy seriál přešlapuje v bezútěšné atmosféře a působí podobně jako jeho filmový předchůdce poněkud strnule a jednorozměrně.

Mnoho kritiků zdůrazňuje, že jde o skutečně nekompromisně dospělou podívanou plnou znepokojivých dialogů, výjevů i čistokrevného násilí. „Za vším je hluboké zkoumání lidského charakteru a toho, jak některé události mohou ovlivnit náš osud. Fanoušky Batmana nadchne, protože Gotham je přesně tak temný a drsný, jak má být. Colin Farrell je neuvěřitelně přesvědčivý, ale to samé platí pro Cristin Milioti,“ míní Mama's Geeky.

Čtěte také: V Deadpoolovi 3 měl být Iron Man. Scenáristé popsali celou scénu i její verzi s dalšími členy Avengers

Britský London Evening Standard je nadšený a přirovnává ke klasikám žánru: „Pětihvězdičková záležitost, kterou fanoušci mafiánek budou zbožňovat. Tučňák je v klasický italo-americký gangster a Farrell ďábelským způsobem trefil polohu někde mezi Tonym Sopranem a Vitem Corleonem.“

Právě přílišné lpění na zavedených žánrových postupech však jiné recenze vnímají jako slabinu. „Jako až příliš mnoho seriálů tohoto typu nám předkládá dialogové štěkání a vyhrožování, sadistické mučení, předvídatelné zrady a následnou likvidaci těl. Vše je podané s profesionálním leskem, ale bez dostatečné kreativity,“ konstatuje The Hollywood Reporter.

V rámci žánru lze 90 % pozitivních recenzí dle Rotten Tomatoes považovat za vysoký nadstandard, i když průměrné hodnocení 6,9/10 už není tak oslňující, což potvrzuje skóre 66/100 na Metacritic.

Tvůrkyní Tučňáka se stala zkušená Lauren LeFranc (Chuck, Impulse). V dalších rolích se objeví Clancy Brown, Carmen Ejogo, Shohreh Aghdashloo nebo Michael Kelly. Na stream Tučňák dorazí už 19. září 2024.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Video: Český trailer seriálu Tučňák

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický