16. dubna 2024 19:25

Downey je v novém seriálu naprosto odzbrojující. Řada lidí ho ani nepozná

Slavný herec dokazuje, že jeho kariéra nabrala už třetí dech.

Nový špionážní thriller z konce vietnamské války Sympatizant se nadmíru povedl a velký podíl na tom má Robert Downey Jr., který si v něm užívá rovnou čtyř rolí najednou a všem dává svůj typický smysl pro štiplavý humor. To vše pod tvůrčím vedením oceňovaného korejského filmaře Pak Čchan-uka (Oldboy, Komorná, Nebohá paní Pomsta).

Sedmidílná minisérie podle stejnojmenného a Pulitzerovou cenou oceněného románu od vietnamsko-amerického spisovatele Viet Thanh Nguyena sleduje příběh vietnamského komunistického špiona s krycím označením Kapitán (Hoa Xuande), jak je nucen utéct na konci války do USA, kde žije v komunitě uprchlíků z jižního Vietnamu, zatímco dál provádí zpravodajskou činnost pro Vietkong. Jeho loajalita se však začíná otřásat...

„Sympatizant je špionážním napínákem, černou komedií, mlhavým válečným memoárem a příběhem o dospívání, a to nezmiňujeme zdaleka všechny žánry, kterých se dotýká. Tvůrci však nikdy neztrácejí z hledáčku elektrizující cestu Kapitána a servírují uspokojivé zvraty,“ chválí magazín Salon.

Zámořští recenzenti, kteří viděli už všech sedm hodinových epizod, upozorňují, že nejde o žádnou odpočinkovou a lehce stravitelnou záležitost bondovského typu. Adaptace se snaží vysoce energickým stylem zachytit spletitost své předlohy pomocí proplétajících se časových rovin i epizod, které spolu zdánlivě příliš nesouvisejí. „Divák se ocitá na cestě se spoustou nečekaných zákrut i výmolů, výsledek působí často zvláštně a zmatečně. Nakonec však dorazí do destinace, která za to rozhodně stojí,“ píše Observer.

Robert Downey Jr. působí u seriálu jako výkonný producent a s chutí přistoupil na celkem zajímavý experiment. Aby tvůrci mohli zrcadlově ukázat, jak bývají ve filmech stereotypně zobrazovány vedlejší asijské postavy, střihnul si rovnou čtyři Američany, kteří jsou všichni svým způsobem zaměnitelní a působí většinou jako karikatury vypočítavých produktů amerického kolonialismu. „Jde o šílený castingový nápad, ale do absurdnosti dovedeného dění plného zvratů prostě zapadá,“ míní Inverse.

Čtěte také: Robert Downey Jr. otočil. V novém rozhovoru promluvil o návratu do role Iron Mana

„Sympatizant se pohybuje na hraně a nebojí se řešit nepříjemná témata. Je chytrý a fascinující,“ shrnují SJ Mercury News. Potvrzuje to 87 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes a skóre 78/100 na Metacritic.

Seriál odstartoval prvním dílem 14. dubna 2024.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný