25. června 2024 14:20
redakce Prima Cool

Noví Simpsonovi! Premiérová 35. série začíná na Prima COOL ve středu 10. července

Nové vtipy! Nové narážky! Nové hlášky! Simpsonovi se vrací a poprvé za skoro čtyři desetiletí existence odhalují jednu ze zásadních záhad seriálu. Konečně se dozvíme, proč je Homer pořád bez peněz, ale i mnohem více. Třicátá pátá řada překonává historický milník 750 odvysílaných epizod a nepřestává bavit ani překvapovat.

Nejznámější seriál na světě se vrací s novými díly. A poprvé za 37 let od začátku vysílání odhaluje příčinu odvěké záhady, proč je Homer neustále bez peněz! Třicátá pátá řada překonává historický milník 750 odvysílaných epizod, ve kterých se Homer nedopatřením přihlásí jako dobrovolník do školy, Marge trpí úzkostmi z toho, že Bart stárne, a ten mezitím zdemoluje celou tělocvičnu jen proto, aby nemusel tančit s holkou. A také nečekaně (a za nečekaně dojemných okolností) umírá jeden ze štamgastů baru U Vočka. I po tak úctyhodné době na obrazovkách zůstávají Simpsonovi stále aktuální a relevantní. Možná si někdy myslíme, že už je dávno známe, přesto nás nepřestávají bavit, překvapovat ani šokovat. Přesvědčte se sami u nových vtipů, narážek a hlášek!

Zajímavosti:

Simpsonovi jsou již 37 let jedním z největších hitů televizních obrazovek po celém světě a drží několik světových rekordů. Jsou nejdéle vysílaným komediálním seriálem, nejdéle vysílaným animovaným seriálem, a vůbec nejdéle vysílaným seriálem (v hlavním čase).

Simpsonovi měli premiéru v roce 1989. Postupně vzniklo 35 sérií, které mají dohromady 768 epizod. Na podzim 2024 je naplánovaná celosvětová premiéra 36. série.

Aktuální 35. série Simpsonových byla uvedena v celosvětové premiéře 1. října 2023. Kvůli loňským hollywoodským stávkám má jenom osmnáct epizod. Z toho sedm dílů dokonce vzniklo už dříve během natáčení předchozí řady. Kvůli tomu je 35. série druhou nejkratší v historii vysílání Simpsonových – po první řadě, která měla jenom třináct „startovacích” dílů.

Během vysílání 35. série Simpsonovi překonali historický milník 750 uvedených epizod.

V 35. sérii se poprvé objevuje vysvětlení „odvěké” záhady seriálu Simpsonovi, proč je rodina neustále bez peněz a proč má Homer tendenci opakovaně přibírat vedlejšáky, když jako zaměstnance jaderné elektrárny pobírá slušný plat. Příčina Homerových věčných finančních problémů je odhalena v 17. epizodě.

Už od první série se v Simpsonových objevují Speciální čarodějnické díly. V minulé řadě byly dokonce dva a parodovaly známé horory a thrillery jako To, Babadook, Zápisník smrti a Westworld. Nejnovější speciál se naopak zaměřuje na původní zápletky a hrdinové se musí vypořádat s hrozbou NFT nebo následky sněžení radioaktivní koblihy. Jeden z příběhů přináší alternativní rozuzlení dnes už klasické druhé epizody páté série s názvem Mys hrůzy, ve které je Bart i s celou rodinou pronásledován krvežíznivým Křivákem Bobem.

Čarodějnický speciál č. XXXIV je pátou epizodou 35. série.

Čtvrtá epizoda využívá žánr pseudo dokumentu, zobrazuje smyšlené události a prezentuje je jako skutečné (typickými případy jsou komediální „dokumentární” filmy Hraje skupina Spinal Tap a Mňága – Happy End). Její příběh zachycuje vzestup a pád společnosti, jejíž zakladatelka okouzlila pana Burnse a přesvědčila ho, aby financoval její pochybný podnik.

Producent Matt Selman, který má na starosti celý seriál, se snaží za každou cenu udržet Simpsonovy aktuální a relevantní i po tak dlouhé době na televizní obrazovce. Proto přibral do týmu scenáristů novou generaci, která na seriálu vyrůstala. Podporuje je v tom, aby experimentovali a zkoušeli něco nového. Nováčci jako Loni Steele Sosthand, Cesar Mazariegos a Broti Gupta pracují na seriálu bok po boku se zkušenými veterány typu Johna Frinka nebo Mika Price, kteří začali psát pro Simpsonovy už po roce 2000.

V 35. sérii opět hostuje mnoho známých tváří televizní obrazovky a filmového plátna. Někteří namluvili smyšlené postavy v původním znění, jiní si zahráli simpsonovské verze sebe samých. Jsou mezi nimi: Kerry Washingtonová (Skandál), Dick Van Dyke (Marty Poppins, Chitty Chitty Bang Bang), Elizabeth Banksová (Studio 30 Rock), režisér Peter Jackson (filmové trilogie Pán prstenů a Hobit), moderátor Jimmy Fallon, Kelsey Grammer (Na zdraví, Frasier), podnikatelka Kylie Jennerová, Karen Gillanová (Strážci galaxie, Jumanji), David Tennant (Vládce času, Dobrá znamení), režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Thor: Láska jako hrom) Amanda Seyfriedová (Protivný sprostý holky, Mamma Mia!) nebo Rachel Bloomová (Šílená bejvalka).

Kerry Washingtonová se objevuje v 2. epizodě.

Dick Van Dyke se objevuje v 3. epizodě.

Elizabeth Banksová a Peter Jackson se objevují v 4. epizodě.

Jimmy Fallon, Kelsey Grammerová a Kylie Jennerová se objevují v 5. epizodě.

Karen Gillanoví a David Tennant se objevují v 8. epizodě.

Taika Waititi se objevuje v 9. epizodě.

Amanda Seyfriedová se objevuje v 11. epizodě.

Rachel Bloomová se objevuje v 12. epizodě.

Seriál Simpsonovi proslul také tím, že se mu několikrát podařilo „předpovědět budoucnost”. V předchozích epizodách se několikrát náhodou objevily různé vtipy, které s mrazivou přesnosti předpověděly všechno možné od epidemie koronaviru přes to, jak bude vypadat design iPhone, až po fakt, že se Donald Trump stane americkým prezidentem. Současný hlavní producent seriálu Matt Selman říká, že k podobným náhodám dochází jednoduše proto, že se Simpsonovi vysílají už opravdu dlouho.

Simpsonovi získali celkem 35 prestižních cen Emmy a 34 cen Annie.

Krátký film Simpsonovi: Maggie zasahuje, který byl v roce 2012 uveden v kinech, byl nominován na Oscara. Dnes je oficiálně volně dostupný na YouTube (pod původním názvem Longest Daycare). V tomto kraťasu nejsou žádné dialogy, takže je srozumitelný i bez překladu.

Simpsonovi výrazně ovlivnili další moderní animované seriály pro dospělé, jako jsou Griffinovi, Americký táta, Městečko South Park, Futurama, Rick a Morty, Star Trek: Lower Decks nebo Bobovy burgery.

Tvůrcem seriálu je Matt Groening, který vymyslel také humorný animovaný sci-fi seriál Futurama a podobně parodicky laděný animovaný fantasy seriál Rozčarování o princezně alkoholičce, jejím skřítkovi a „vlastním démonovi“, kteří žijí ve fiktivním středověkém království.

Matt Groening vymyslel Simpsonovy podle vlastní rodiny – Homer, Marge, Líza a Maggie jsou jména jeho rodičů a dvou mladších sester.

Simpsonovi se původně objevili v půlminutových animovaných klipech, které se tři roky vysílaly mezi komediálními skeči v pořadu The Tracy Ulman Show. Postupně vzniklo 47 animovaných „kraťasů”. Teprve pak se dostali na televizní obrazovku v podobě, ve které je známe dnes.

Náčrtky hlavních hrdinů Simpsonů vznikly během několika pouhých minut, zatímco Matt Groening čekal, až ho producent James L. Brooks přijme u sebe v kanceláři. Groening chtěl, ať je každá postavička rychle a dobře rozpoznatelná už na první pohled jenom podle své siluety.

Simpsonovi mají žlutou barvu, aby mohli lépe upoutat pozornost náhodných televizních diváků.

Homerovy zbývající vlasy a ucho jsou nakresleny tak, že při pohledu z profilu skládají dohromady písmena MG. Jde o iniciály jména tvůrce seriálu Matta Groeninga.

Jak zní celá rodná jména Simpsonových? Líza Marie Simpsonová, Bartoloměj JoJo Simpson, Margaret Evelyn Simpsonová, Marjorie Jacqueline Bouvier Simpsonová a Homer Jay Simpson.

Kolik je Simpsonům let? Bart, Líza a Magiie zůstávají pořád stejně staří. Bart má 10, Líza 8 let a Maggie 1 rok. Když seriál začínal, Homer a Marge měli 36 a 34 let. Homer pak zestárl – nejdříve na 38, pak na 39 a aktuálně je mu 42 let. Věk Marge zůstával dlouho stejný, dokud se neposunul na 36 let.

Homer je jedinou postavou, která se objevuje a mluví v každém dílu.

V roce 2007 se Simpsonovi dočkali také filmu, který se jmenuje příznačně: Simpsonovi ve filmu.

16. října 2009 se v americkém magazínu Playboy objevil nahý portrét Marge Simpsonové. Portrét vyšel jakou součást oslav dvacetiletého výročí od začátku vysílání seriálu.

V několika epizodách seriálu Simpsonovi se objevuje Robot Bender z Futuramy.

Společná epizoda Simpsonů a Futuramy nazvaná Simpsorama vznikla v roce 2014 na oslavu 25. výročí od začátku vysílání seriálu. Děj se inspiroval legendárním sci-fi filmem Terminátor.

Autorem hudby k ikonické úvodní znělce je Danny Elfman, který složil také hudbu k filmům Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Dobrý Will Hunting, Terapie láskou, Batman, Spider-Man 3 a seriálům Zoufalé manželky a Příběhy ze záhrobí.

V roce 2000 získali Simpsonovi hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu.

Magazín Time prohlásil Simpsonovy za „Nejlepší seriál 20. století”.

Magazín Entertainment Weekly prohlásil Simpsonovy za „Nejdůležitější americký sitkom”.

35. série Simpsonových má na Prima COOL premiéru ve středu 10. července.

redakce Prima Cool

Sdílejte článek
Štítky Simpsonovi premiéra Matt Groening 35. série Simpsonových

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný