8. srpna 2024 12:50

Tvůrce Rodu draka obhajuje finále 2. řady, které zklamalo fanoušky. Proč bylo tak nudné?

Druhá řada prequelu Hry o trůny u fanoušků vyvolala zívání, pro které má však její tvůrce vysvětlení.

Seriál Rod draka dokázal mnoho diváků přesvědčit, že dává smysl vyprávět nové příběhy ze Západozemí slavného spisovatele George R. R. Martina. Jenže jeho právě ukončená rozháraná druhá řada vzbudila značné rozpaky, jelikož fanoušci začali ztrácet zájem o postavy i celý svět a hlavní atrakcí zůstali hlavně majestátní draci. Ke všemu se přidalo finále, které místo skutečně třaskavého vyvrcholení nabídlo jen slib věcí příštích.

Čtěte také: Deset tipů na fantasy filmy, které vám zařídí kouzelný večer

Hlavní tvůrce seriálu Ryan Condal vše vysvětluje snahou události v seriálu správně načasovat a dát stěžejním zlomům v příběhu potřebné pozadí a dopad. Proto se podle něho osmý díl musel obejít bez očekávané obří námořní bitvy v Jícnu.

„Omlouvám se všem, kdo mají pocit, že musí na všechno dlouho čekat, ale chystáme se bitvu v Jícnu předvést v té nejlepší možné podobě. Jednou z výzev televizní tvorby v jakémkoli měřítku je, že nikdo nemá nekonečné množství času a zdrojů. Jednou z věcí, které se objevily ve druhé sezóně, bylo: jaký je konečný cíl seriálu a kam směřujeme? Byla to kombinace faktorů, která nás vedla k tomu, abychom sezónu přeskupili s vědomím, kam nyní směřujeme,“ řekl tajemně v rozhovoru s novináři.

Condal zároveň potvrdil, že se celý seriál uzavře po čtyřech sezónách, čemuž je přizpůsobeno jeho tempo: „Když se snažíte vytvořit seriál vyžadující obrovské množství prostředků, výpravy, výzbroje, kostýmů i vizuálních efektů, snažíme se dát chystané bitvě, což je pravděpodobně druhá nejočekávanější válečná událost v rámci Ohně a krve, čas i prostor, jaký si zaslouží.“

Došlo i na otázky na rozvleklé vyprávěcí linie, z nichž největší kritiku schytává uklizení oblíbeného Daemona na většinu druhé řady do pevnosti Harrenov, kde blouznil v mrákotách a spolu s diváky zjišťoval, že reálné politikaření nemusí být zrovna zábavná a uspokojující činnost.

„Myslím, že když si vezmeme Daemonovo rozhodnutí pokleknout a opět potvrdit svou loajalitu vůči Rhaenyře, je jasné, že k něčemu takovému nemůže vést jen jedna událost. Je to souběh celé řady faktorů a složitá rovnice, kterou postupně v průběhu sezóny prožíval, a která ho nakonec dovedla až k tomuto bodu. Naším skutečným cílem bylo Daemona v průběhu druhé řady pokořit, abychom jej pak mohli dovést na místo, kde je jako osobnost dál a v mnoha ohledech – minimálně pro své nepřátele – ještě mnohem nebezpečnější,“ vysvětlil. Chtěli prý v Daemonovi vzbudit skutečný respekt k vládě svého bratra Viseryse na Železném trůnu i k vlastní ženě Rhaenyře, která se na něj snaží navázat.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Comic Book Movie

Video: Trailer finálního dílu druhé sezóny Rodu draka, který ve fanoušcích vzbudil očekávání velké bitvy, která nedorazila

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický