4. října 2024 18:15

Tvůrci seriálového Pána prstenů vysvětlují největší zvrat z konce druhé řady

Finále druhé řady chtělo divákům nabídnout co nejvíce vděčných momentů. Na jeden z nich čekali už hodně dlouho.

POZOR, ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY!

Je to definitivní. Tajemná postava Cizince (Daniel Weyman) v seriálu Pán prstenů: Prsteny moci je skutečně Gandalfem. Odhalila to jedna z posledních scén finální epizody druhé řady, v níž on sám vysloví ono slovo při setkání s Tomem Bombadilem (Rory Kinnear), k němuž dorazil i se svou konečně nalezenou kouzelnickou holí.

Tvůrci seriálu Patrick McKay a J.D. Payne teď magazínu LA Times přiznali, že Cizinec nebyl v jejich plánech od počátku Gandalfem, zvaným též jako Olórin. „Nikdo nám to neuvěří, ale pro něho i postavy kolem něj šlo o cestu objevování, stejně jako pro scenáristy. Chtěli jsme, aby to byl příběh o původu čaroděje, který přichází na to, kým vlastně je a co musí učinit,“ vysvětlil McKay a Payne doplnil, že se kvůli tomu ponořili hluboko do Tolkienova legendária, kde našli potvrzení, že Olórin mohl přijít do Středozemě dříve než ve Třetím věku.

Pro postavu Cizince zvažovali více variant, mezi nimiž byl i Saruman nebo jeden z Modrých čarodějů, jenže ti jim nedávali v příběhu takový smysl. Když došli v psaní k finále první sezóny, padlo definitivní rozhodnutí a zpětně pak upravili vše, aby to sedělo ke Gandalfovi. Navíc ho nechali říct větu „Když máš pochybnosti, vždycky běž za svým nosem“, kterou pronesl ve filmové trilogii od Petera Jacksona.

KVÍZ: Jak dobře znáte Společenstvo prstenu? Otestujte se!

Jenže variant bylo opět více, jak potvrdil herecký představitel hrdiny Daniel Weyman: „Měli asi pět různých replik, které chtěli, abych zahrál. Některé z nich byly gandalfovské, některé ještě ve filmech neřekl. Samozřejmě jsem věděl, že to bude fungovat.“ Když už dali jeden náznak, rozhodli se rozehrát hru s divákem a přidávali je i ve druhé sezóně, včetně čarodějova oslovení Velký elf, neboli grand elf, vysloveným způsobem, aby si pozorní všimli. A právě od tohoto označení si nakonec Cizinec osvojí jméno...

„V našem seriálu neustále hledáme významné elipsy v mytologii, které jsou pro nás příležitostí, abychom zaplnili prázdná místa mezi nimi,“ vysvětlil McKay jejich tvůrčí přístup a naznačil, že s Gandalfem mají ještě velké plány: „Máme pro něho cíl, osud a cestu, která se, doufejme, nečekaným způsobem propojí s jeho pozdějšími příběhy... Možná i uvidíte, jak se dostane ke svému klobouku.“

Otázkou zůstává, kolika sérií se ještě Prsteny moci dočkají, jelikož se seriál potýká s masivním poklesem zájmu a od svého spuštění přišel už zhruba o dvě třetiny diváků. Vzhledem k rekordnímu rozpočtu, kdy pouze jeho rozjetí společně s nákupem práv vyšlo na 700 milionů dolarů, by se mohlo jednat o nejztrátovější televizní projekt všech dob.

Zdroj: Los Angeles Times, Mashable

Video: Trailer finále druhé řady seriálu Pán prstenů: Prsteny moci

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický