23. srpna 2024 16:35

Kdo je tajemný čaroděj v novém Pánovi prstenů? Gandalfův protivník nedává smysl

Nově představená postava fanouškům zamotala hlavu.

Druhá řada seriálu Pán prstenů: Prsteny moci odstartuje už za několik dnů, takže se na diváky valí jedna upoutávka za druhou. Jedna z nich představuje nepojmenovaného temného čaroděje v podání irského herce Ciarána Hindse (Hry o trůny, Teror, Belfast), podle jehož podoby začali fanoušci okamžitě usuzovat, že by mohlo jít o slavného Sarumana.

Jenže pokud se z něj skutečně nakonec vyloupne budoucí spojenec Saurona (Charlie Vickers), znamenalo by to docela zásadní odklon od časové posloupnosti Druhého věku Středozemě, jak ji popsal Tolkien. Víme totiž, že Saruman do ní přišel jako hlava řádu Istari až v následujícím Třetím věku, kdy se ukázal jako zrádce zneužívající moci palantíru a manipulující Bílou radu, aby se nepostavila včas vzrůstající moci a rozpínavosti Temného pána.

Není ani možné, že by šlo o elfa první generace Círdana, jehož staří dokazovala skutečnost, že měl jako jediný z elfů plnovous, protože jeho podobu už tvůrci představili a ztvární ho herec Ben Daniels (viz galerie). Nejpravděpodobněji by tak mohlo jít o jednoho z Modrých čarodějů, kterými byli Alatar a Pallando.

Tolkien o nich v knize Nedokončené příběhy mnoho neprozradil, třeba ani čas jejich příchodu do Středozemě. Jeho syn Christopher Tolkien na základě otcových poznámek v díle The Peoples of Middle-Earth (1996) upřesnil, že přišli ve Druhém věku a jejich úkolem bylo podrývat Saurona tím, že vnášeli rozpory mezi uctívače Melkora. Tahle volná charakteristika je pro tvůrce seriálu ideální, takže by bylo překvapením, kdyby Modré čaroděje vynechali.

Zastavit Saurona se ve druhé řadě seriálu budou snažit Galadriel (Morfydd Clark), Elrond (Robert Aramayo), Arondir (Ismael Cruz Córdova), Isildur (Maxim Baldry) nebo postava Cizince (Daniel Weyman), u níž už málokdo pochybuje, že by neměla být Gandalfem, ačkoli to také odporuje posloupnosti událostí z Tolkienových knih.

Druhá osmidílná série Prstenů moci odstartuje 29. srpna 2024.

Zdroj: Total Film, Comic Book Movie

Video: Trailer 2. série Prstenů moci

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický