První dojmy z hraní Kingdom Come 2: Co všechno se zlepšilo od prvního dílu?

Dojmy z hraní Kingdom Come: Deliverance II

Konečně můžeme mluvit! Nadešel den, kdy lze odhalit vše, co jsme zažili na novinářské akci studia Warhorse v Kutné Hoře. Na konci července se zástupci CNN Prima NEWS na zhruba čtyři hodiny zavřeli do místnosti a vydali se na další dobrodružství s Jindřichem ze Stříbrné Skalice. Ochutnávka Kingdom Come: Deliverance II opravdu potvrdila sliby vývojářů. Titul skutečně nabízí mnohem větší a živý herní svět. Na vydání si ale hráči musí počkat do února 2025. Tvůrci díky tomu získají více času na vyladění hry tak, aby se neopakovaly technické problémy provázející uvedení prvního dílu.

Navzdory odkladu se Kingdom Come: Deliverance II blíží. Vývojáři vydali téměř dvacetiminutovou ukázku reálného hraní, odhalili detaily o sběratelské edici a stovky tisíc hráčů si na herním veletrhu mohou zahrát několikaminutovou ukázku hry. Pražské studio Warhorse se chystá předvést hru i na dalších veletrzích po celém světě a dá se předpokládat, že v dalších měsících bude stupňovat svou snahu přesvědčit zájemce o výjimečnosti svého titulu.

Z nejistého Jindry se stává rebel

Zvěsti o proměně hlavního hrdiny nelhaly. Z muže a aspiranta na středověkého bojovníka či rytíře, který přes svou mladickou nerozvážnost a nevinnost touží po dobrodružství, se stává rebel či vyvrhel. O Jindřichově osudu ale rozhodnou přímo hráči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zákaz české hry v Rusku? Malichernost, říká šéf studia Ashborne. Pro ruské hráče má vzkaz

Kingdom Come: Deliverance II nabízí podobné mechanismy jako první díl. Soubojový systém zůstává stejný, ale dočkal se úpravy ve výběru směrů útoku. Zůstává i vliv chování hráčovy postavy. Své protivníky můžete přesvědčovat silou, šarmem či výřečností. Větší roli získal reputační systém: Jakmile se Jindřich proviní proti zákonu, může za to pykat na veřejném pranýři.

GALERIE: Kingdom Come: Deliverance II zavede hráče na hrad Trosky

Novinkou je možnost zvolit odpověď v dialozích při cestování. V ukázce se ale nepotvrdilo, že by volba různých odpovědí měla vliv na vývoj příběhu. Co však může ovlivnit hratelnost, je, když se hráči v rozhovoru rozhodnou mlčet. Měšťané by to mohli považovat za nezdvořilost, která může vést až k vykázání z Kutné Hory.

Tuto volbu nám ale vývojáři nedoporučovali zkoušet, protože bychom se k úkolu ve městě nemohli dostat. Zdá se, že na reputaci v jednotlivých oblastech opět záleží o něco víc. Druhý díl populární tuzemské hry tak kopíruje úspěšné prvky z jedničky a ještě je vylepšuje.

Hned v úvodní misi na hradě Malešov jsme potkali starého známého: faráře Bohutu. Také jsme do rukou dostali první novinku a vyzkoušeli kuši. Střelba z ní je o něco přesnější a drtivější než z luku, ale její nabíjení je mnohem pomalejší. Navíc ani tato zbraň není zcela přesná a vyžaduje jisté mistrovství.

Vývojáři opět vymačkali maximum z herního enginu, tedy prostředí, v němž hra běží a které ji pohání. Příroda v okolí hradu Trosky dává vzpomenout na to, proč Kingdom Come: Deliverance uspělo. Procházet se pustou středověkou přírodou je opravdový balzám na duši, který však dokáže narušit agresivní banda lapků či jiných útočníků. Husté lesy a pískovcové skály jsou vítanou a příjemnou změnou.

Jindřichu, vy jste se kochal

Významný posun je vidět i v Kutné Hoře. Rataje byly malá víska a Sázava náboženskou baštou, ale nic z toho se nemůže vyrovnat městu, které díky těžbě stříbra patřilo mezi nejvýznamnější královská města v Českých zemích.

GALERIE: Porovnali jsme Kutnou Horu s místy ve hře

Ruch a atmosféra na hráče dýchne. Prolézat město v nočních hodinách, páčit zámky a okrádat měšťany nabízí obrovskou příležitost k získání bohatství a cenného lupu. Přes den by město mohlo nabízet velké množství vedlejších úkolů, ale to se definitivně dozvíme až po vydání, protože v hratelné ukázce jsme mohli plnit pouze hlavní mise.

U nich se opět objevují doplňkové úkoly, do kterých není nutné se pouštět, ale je dobré to zkusit. Při cestě na hrad Trosky můžete například získat potravu pro svého psího miláčka tak, že si zahrajete kostky se svým parťákem a získáte jídlo.

Vývojáři v Kutné Hoře ukázali hru v anglickém znění. O stavu a kvalitě českého dabingu zatím nejsou žádné informace. Z dialogů lze ale soudit, že Jindřichův šlechtický parťák Jan Ptáček zůstává stejně praštěným kamarádem, který nevhodnou volbou slov dokáže zatopit. Bojem a tragickým osudem svých rodičů ošlehaný Jindřich ale umí situaci zachránit.

Redakce CNN Prima NEWS a televizního pořadu Enter si nejočekávanější český titul současnosti zahrála v Kutné Hoře na konci července. Nyní může publikovat vše, co zástupci redakce ve středočeském městě viděli. Povídání redaktorů Jana Hrušovského a Vieta Trana najdete v úvodu tohoto článku.

Zdroj: Warhorse Studios, autorský text

VIDEO: Reportáž ze studia Warhorse, ve kterém pracují na středověké videohře Kingdom Come: Deliverance II

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický