23. ledna 2024 17:05

7 věcí, které nevíte o Jacku O'Neillovi: Jakou změnu si Richard Dean Anderson tvrdě vybojoval?

Populární hrdina Hvězdné brány má složitou historii, o které jste možná dodnes nevěděli.

Seriálová Hvězná brána není jenom jednou ze stálic našeho programu – je to také jedna ze stálic našeho/vašeho dětství. Jackova postava je jejím srdcem a duší, ale navzdory výskytu napříč osmi řadami (dál už ho bylo méně) vám o něm možná některé detaily nikdy nedošly. Sesumírovali jsme pro vás sedm věcí, které o plukovníku O’Neillovi nevíte.

07) Jack se narodil už na 20. října 1952 v Illinois, přičemž kánonicky je potvrzeno, že jeho předkové pocházejí z Irska. To znamená, že v době první mise skrze bránu mu bylo již 44 let – ale také to znamená, že ve Vietnamu bojoval nejspíše hned po svých osmnáctých narozkách.

06) Jack v seriálu obvykle není vykreslen jako zrovna chytrolín – v kontrastu k tomu, jak ho vykreslily první epizody seriálu, kde např. pozoruje teleskopem ze střechy noční oblohu. Navzdory tomu, že je často terčem vtipů, však Jack kánonicky po svých promocích na Air Force Academy získal Academic Excellence ocenění, což znamená, že svou “jednoduchost” buďto hraje, anebo trpí stařeckou demencí.

05) Přesná povaha Jackovy minulosti před programem Hvězdné brány není přesně známa. Vlastně není ani jasné, v jakém útvaru sloužil. Letectvo nemá zrovna přehršle speciálních sil, a to nejbližší, kam by Jack zapadal, jsou SAR týmy určené pro vyzvedávání sestřelených pilotů. Což, shodou okolností, v zásadě odpovídá bojovému modus operandi SG týmu – rychlý průnik na území nepřítele, provedení akce a rychlý přesun pryč.

04) Celkově má Jack fajnových 24 metálů – od ocenění třeba za frajera přes seskoky padákem, službu ve Vietnamu, operaci v Perském zálivu až po doopravdy existující metál Space Operations Badge určený jednotkám, které se nějak účastní operací v kosmu (ve skutečnosti typicky astronautům na vojenských misích či pozemním obsluhám satelitů).

03) Jack je jednou z pouhých osmi postav Stargate světa, které se objevují ve všech třech seriálech, a zdaleka ve všech má co do významu nejprominentnější úlohu. Pomineme-li původní Hvězdnou bránu, v Atlantidě i v Universe slouží jako někdo, kdo nakopává z generálské pozice celou zápletku.

02) Jackův představitel Richard Dean Anderson byl ostatně populární již před Hvězdnou bránou – producenti ho samozřejmě oslovili hlavně kvůli MacGyverovi. RDA nebyl nikdy příliš velkým fanouškem sci-fi (v tom si je s Jackem podobný!), ale nápad se mu líbil a na projekt kývl. Měl však dvě podmínky. Zaprvé chtěl, aby seriál pojednával o jednotce, nikoliv jediném hrdinovi (jako MacGyver), a zadruhé si vybojoval, aby jeho plukovník O’Neill mohl být oproti filmovému O’Neilovi mnohem vtipnější.

01) Jack a jeho představitel si jsou však podobni ještě v jedné věci – za své zásluhy v popularizaci amerického letectva byl RDA jmenován do hodnosti čestného generálmajora!

Zdroj: Screen Rant, GateWorld

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný