24. března 2024 06:05

Hvězda seriálové pecky Šógun dala do natáčení opravdu všechno. Kaskadéři měli smůlu

Japonská herecká legenda promluvila o všem, co zahrnovala hlavní role ve výpravném historickém seriálu.

Hirojuki Sanada (63) patří mezi veterány hereckého řemesla, určitě ho znáte z filmů jako Poslední samuraj, Wolverine, Bullet Train, 47 róninů, John Wick 4, Ring nebo Mortal Kombat. Hlavní role mocného bušó Jošiho Toranagy v Šógunovi však pro něj byla speciální. Seriál totiž spoluprodukuje a záleželo mu na maximální přesnosti a přesvědčivosti výsledného díla.

Nová desetidílná adaptace knižního bestselleru Jamese Clavella chtěla oproti seriálu z roku 1980 přidat skutečně japonskou perspektivu a autenticitu. Spolutvůrkyní se tak stala Rachel Kondo, producentka s japonskými kořeny, která přizvala i režiséry Takešiho Fukunagu či Huromiho Kamatu. „Měl jsem možnost najmout také všechny ty řemeslníky, poradce i herce z Japonska. To hodně pomohlo,“ naznačil Sanada v magazínu Collider.

Přestože první scénář vznikal v angličtině, jeho přepsání do japonštiny prošlo asi dvaceti verzemi. Důraz byl kladen na autentický jazyk, který by byl blízký mluvě 16. století, ale zároveň zůstal srozumitelný. „Bylo nutné vše vybalancovat, k čemuž pomohlo i zapojení herců do celého procesu,“ popsal.

Sanada od počátku odmítl dubléra. „Všechny souboje, ježdění na koních i ostatní kaskadérství jsem dělal sám. Jediné případy, kdy jsem se nechal zastoupit, byly větší scény a záběry z dálky, kdy mě v podstatě nebylo vidět. To jsem chtěl být raději u monitorů v zákulisí a dohlížet na natáčení,“ vysvětlil.

Čtěte také: Jak vzniklo Japonsko? Jeho historie sahá až do starší doby kamenné

Nebylo to zdaleka poprvé v kariéře, kdy absolvoval tvrdou fyzickou přípravu, tentokrát v podobě několikatýdenního boot campu. Jeho součástí nebyl pouze bojový výcvik, ale i historické lekce a nacvičování ceremoniálních postupů, jehož se účastnily i ženy. Sanada jako znalec mnoha technik i reálií fungoval sám jako učitel. „Chtěl bych poděkovat všem komparzistům ve Vancouveru. Natáčení trvalo šest měsíců a byl jsem dojatý, když jsem sledoval jejich nasazení. Bylo zajímavé jim být nápomocen, připadal jsem si jako rodič,“ podotknul.

„Když jsem přišel do Hollywoodu, mojí misí bylo správně ukázat naši kulturu. Pokud existovala zeď mezi Východem a Západem, chtěl jsem ji zbořit. Takže ano, sny se plní,“ uzavřel herecký veterán z historické pecky, která určitě patří mezi nejlepší seriály roku 2024.

Zdroj: Collider, USA Today

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný