23. března 2024 06:00

12 fantasy filmů, ve kterých se máchá mečem: Pán prstenů a Barbar Conan jsou jen špičkou ledovce

Nová fantasy Mladá dáma zrovna válcuje streamy, a protože s jídlem roste chuť, probouzí se také apetit na další žánrovky s meči. Minimálně takových dvanáct kousků se na vaši obrazovku vejde.

Rudá Sonja

Původně se mělo jednat o regulérní pokračování Barbara Conana, po jistých malérech s vypršením autorských práv však musel hrdina hraný Arnoldem Schwarzeneggerem změnit jméno a fokus se přesunul k srdnaté šermířce, která vykonává osobní pomstu a zachraňuje svět v jednom. Třebaže film vychází z mytologie vytvořené R.E. Howardem, autorem Conana, skutečná předloha je trochu jinde.

Čtěte také: Deset tipů na fantasy filmy, které vám zařídí kouzelný večer

Howard vytvořil v románu Stín supa postavu jménem Rudá Soňa, situoval ji ale do středověkého období. Marvel, vydávající komiksovou sérii s Conanem, se touto postavou inspiroval, když svalnatému hrdinovi přidělil parťačku pojmenovanou Rudá Sonja, nepokrytě inspirovanou hrdinkou Howardovy prózy. Filmová Rudá Sonja je tak technicky první zfilmovanou marvelovkou, která o celý rok předběhla neslavného Kačera Howarda.

Čtěte také: Velkolepá i absurdní. Rusové zveřejnili sovětskou adaptaci Pána prstenů

Drakobijce

Temná středověká fantasy líčí dobrodružství čarodějnického učně, před nímž stojí nelehký úkol – zachránit království sužované drakem. Film snoubí fantastické motivy s drsností a syrovostí té nejponuřejší středověké fikce, a více než dobrodružným příběhem je ponurým dramatem o pokrytectví a špinavé politice mocných. Tak trochu Hra o trůny, než byla cool.

Jestřábí žena

Legendární historická low fantasy sleduje osudy zlodějíčka (Matthew Broderick), jenž se stane nápomocným podivnému páru. Ten tvoří hrdinný rytíř (Rutger Hauer), který se každou noc mění ve vlka, a žena (Michelle Pfeiffer), která se každý den mění v jestřába. Následkem kletby prohnilého biskupa se pár nemůže nikdy setkat, a je na nově vytvořené nesourodé skupině, aby kletbu zvrátila.

Film se odehrává ve středověké Francii a kromě zmíněné kletby zde žádný jiný fantastický prvek nenajdeme. Zato se zde vyskytuje poměrně dost povedené akce, a díky ní a charismatickým hercům v hlavních rolích je Jestřábí žena zábavnou akční podívanou.

Excalibur

Drsná fantasy vznikla z trosek neúspěšného pokusu o Pána prstenů, tento bizarní snímek Johna Boormana si nicméně rychle vysloužil vlastní ostruhy. Adaptace románové série Thomase Maloryho Artušova smrt vychází z leskem opředeného mýtu, zároveň jej však dekonstruuje pomocí špinavé atmosféry, ponuré hudby a cíleně odpudivé estetiky. Vizuálně film staví na kontrastu lesklých brnění, vnadných nahých těl a všudypřítomné krve, špíny a nejprimitivnějšího chtíče. To koresponduje s tematickým úpadkem fantastična v daném fikčním světě a rozpadem ideálů provázejících historii Kulatého stolu.

Willow

Svižná fantasy je nepokrytě inspirovaná Pánem prstenů, spíše než těžká témata a dojem epičnosti film ale nabízí říznou akci a dynamickou chemii dvou ústředních postav – zodpovědného a usedlého otce od rodiny Willowa (Warwick Davis), příslušníka národa Nelwynů (což je něco jako Hobiti), a žoldáka Madmartigana (Val Kilmer). Ti se ocitnou v neochotném spojenectví, když jsou pověřeni úkolem doručit novorozenou princeznu mimo dosah zlé královny. Dobrodružný nářez stojí na sympatických postavách a dynamické akci, a i když je u nás méně známý, rozhodně má své nepopiratelné kouzlo.

Princezna Nevěsta

Kultovní komedie si získala své publikum nadčasovým humorem a vyvážeností parodické roviny s nepodvratně podanými prvky dobrodružné fikce. Příběh je rámovaný předčítáním příběhu nemocnému vnukovi a interpretace dětskému publiku je základem poetiky snímku.

Barbar Conan

Zřejmě nejklasičtější případ meče a magie relativně volně adaptuje příběhy R. E. Howarda. Drsňák Conan prochází brutálním fantastickým světem plným primitivních barbarů, slabošských králů, podivných nadržených čarodějnic, ohnivých démonů a magických kultů a doslova si vším zmíněným prosekává cestu. Motiv cesty film nevyužívá k vytvoření přímého dramatického oblouku, je to spíš takové bezcílné bloudění, které místy ukotvuje hrdinova touha po pomstě. Mocný soundtrack a charisma Arnolda Schwarzeneggera povážlivě zvedají kvality filmu, který je dnes milovanou klasikou.

Temný krystal

Film Jima Hensona a Franka Oze je v zásadě klasickým fantastickým příběhem – jen se odehrává na planetě plné bizarních tvorů a je loutkový. Loutky jsou stejně nádherné jako znepokojivé a nijak nezastírají fakt, že je film dost ponurým příběhem, kde roztomilí tvorové umírají a padouši jsou stejně zlí jako odporní.

Nekonečný příběh

Německý příspěvek žánru stírá rozdíl mezi fantazií a realitou a zdůrazňuje důležitost eskapistické funkce pohádkové fikce. Sleduje tak zároveň osudy Bastiena, chlapce unikajícího z neuspokojivé reality. Bastien je stále více vtahován do ambivalentně fiktivního světa fantazie, který indiánský chlapec Atrej zachraňuje před neuchopitelnou Nicotou a potýká se s mluvícími draky, destruktivními sfingami, nihilistickými vlky a depresivními bažinami, které nejednomu divákovi způsobily doživotní trauma.

Princezna Mononoke

Hajao Mijazaki dal světu spoustu skvělých filmů a jedním z nich je tahle animovaná lahůdka. Bojovník Ašitaka se při obraně vesnice nakazí démonem, a tak se vydá hledat lesního ducha, jenž by ho vyléčil, a zaplete se při tom do boje lesních obyvatel s industrializační civilizací. Film sází na výrazný ekologický podtext a nebývale komplexní prokreslení postav. Na začátku se poměrně rychle ustaví, kdo je hrdina a kdo padouch, vyprávění ale tuto hranici postupně stírá a ukazuje své figury jako živé postavy s pochopitelnými motivacemi.

Dungeons and Dragons: Čest zlodějů

Jistý pokus adaptovat populární hru proběhl na začátku 21. století a dopadlo to dost špatně. Nejnovější film sází nejen na pořádný fanservis, ale zároveň pojímá high fantasy podívanou jako oddechovou heist komedii o síle přátelství. Zároveň vzorce fantastiky paroduje bez toho, aby je přímo zesměšňoval, a kombinuje je s prvky rodinného dramatu i kriminální komedie.

Pán prstenů

Románová série, která výrazně upravila tvář high fantasy, byla dlouho považována za nezfilmovatelnou. Štáb Petera Jacksona nicméně dokázal epický příběh převést na plátno, a to s pomocí atraktivních lokací Nového Zélandu. Zároveň tvůrci zpracovali příběh tak, aby byl vypravěčsky sevřenější, přitom ale neslevili z různých aspektů tvořených historickými a mytologickými odkazy. Trilogie Pán prstenů dodnes platí za názorný příklad toho, jak se točí epická podívaná, a i po více než dvaceti letech patří mezi nejoblíbenější filmy všech generací.

Zdroj: Autorský text

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný