21. března 2024 22:55

5 důvodů, proč by nový film s Vetřelci měl být super: Chválí ho i Scott a Cameron

Vetřelčí série nás provází už od konce 70. let a od té doby měla nepopiratelný vliv na vývoj mnoha generací, filmových postupů a minimálně dvou žánrů. Oblíbená hororová franšíza se brzy dočká rozšíření o nový snímek s podtitulem Romulus a podle všeho se máme na co těšit.

5) Romulus bude poctou původním filmům

„Miluji všechny ty filmy. Žádný z nich nechci ignorovat, když přijde na propojení na úrovni příběhu, postav, technologie nebo příšer. Od Vetřelce po Vetřelce: Covenant je vše propojené,“ odpovídá režisér Fede Alvarez na otázku, zda bude některé vetřelčí díly ignorovat. Podle všeho se můžeme těšit na hromadu odkazů na konkrétní události i scény, zároveň poetika filmu potěší každého, kdo ujíždí na vetřelčích hororech.

Čtěte také: Sledujte speciál: UFO – Nová svědectví. Existují mimozemšťané, nebo jsme ve vesmíru sami?

4) Zároveň rozšíří vetřelčí svět o nový pohled

Hrdinové filmu jsou mladí lidé něco přes dvacet, kteří putují vesmírem a vykrádají vraky. Na zdánlivě prázdné stanici Romulus ale pořádně narazí, když natrefí na líheň xenomorfů. Soustředění na mladší protagonisty na první pohled vypadá jako snaha o přiblížení mladšímu publiku, má ale i hlubší význam.

Alvareze inspirovala vystřižená scéna z Cameronových Vetřelců, která se dostala do rozšířené verze. Chodbami kolonizační stanice na planetě LV-426 v ní pobíhají děti. „Co kdyby ty děcka vyrostly v kolonii, která potřebuje 50 let na terraformaci?,“ spekuluje Alvarez. „Neznají nic jiného, žádné Slunce, jen chodby a vyhlídku, že po rodičích jednou zdědí jejich práci. Nový film by měl být o mladých lidech v takovém světě a o tom, co chtějí dělat se svým životem.“ Během série jsme poznali neuspokojivý život vesmírných špeditérů, dril vesmírných mariňáků, futuristický vězeňský systém i vnitřní řád pirátů. Nyní se tedy podíváme na to, jak se v takovém nepříliš příjemném světě dospívá.

3) Efekty budou vypadat dobře

Alvarez není vyloženě odpůrcem CGI efektů, rád ale také pracuje s praktickými triky. Útroby vesmírné stanice i vesmírná loď jsou výsledkem pečlivé stavby kulis, stran vetřelců se zase můžeme těšit na animatronické loutky. Od příběhu plného depresivních vesmírných plavidel a slizkých příšer ani nic jiného čekat nemůžeme. Užití CGI se film nevyhne, snahou tvůrců nicméně je, abychom nepoznali, kdy koukáme na počítačovou animaci a kdy na kvalitní řemeslnou práci.

2) Půjde o brutální horor

Od tvůrce Smrti ve tmě či remaku Lesního ducha ani nic jiného nečekáme. Tvůrci slibují pořádnou hororovou podívanou a trailer nás v tom jen utvrzuje. Zvláštní důraz v rozhovoru pro Hollywood Reporter klade Alvarez na scénu s Isabelou Merced. Údajně je tak děsivá a znepokojivá, že přítomní členové štábu odvraceli zrak. Tvůrci doufají v podobně šokující scénu, jakou bylo svého času první vylíhnutí chestburstera z těla Johna Hurta.

1) Ridley Scott i James Cameron film chválí

Režisér prvního Vetřelce i jeho dvou prequelů Ridley Scott je producentem filmu. Když zhlédl sestřih Alvarezova Romula ještě bez dokončených triků, měl pro režiséra následující slova: „Fede, co ti mám říct? Je to ku*va skvělý!“ Nutno podotknout, že se Scottem Alvarez spolupracoval poměrně úzce, jako fanoušek série nechtěl být milovanému univerzu nic dlužen. Zároveň Alvarez konzultoval svou vizi s Jamesem Cameronem, režisérem Vetřelců. „Viděl ten film a líbilo se mu to. Je to fascinující, protože jejich poznámky a komentáře jsou úplně jiné. Neopakují se, cokoli Ridley řekl, Cameron řekl něco jiného. Všechno to byly super chytré komentáře, poznámky a myšlenky ohledně filmu a natáčení. Ale každý má úplně jiný přístup.“

Není nijak objevnou myšlenkou, že první a druhý vetřelecký film mají dost rozdílné přístupy, a naděje, že se Alvarezovi podařilo skloubit dva rozdílné pohledy do povedeného nástupce obou, je dalším důvodem, proč se na Vetřelce: Romulus těšit.

Zdroje: Hollywood Reporter/Gizmodo

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný