24. října 2023 11:25
Adam Vala

Datel čelí obřímu průšvihu, soudu s ním došla trpělivost. Co mu hrozí?

Marek Valášek alias Datel si zjevně nevzal rady soudu k srdci, a tak ho nyní čekají nemalé problémy.

25letý youtuber, influencer a rádoby zápasník Marek Valášek alias Datel se ne a ne poučit ze svých předchozích finančních trablí, a tak nyní čelí tomu vůbec největšímu průšvihu, na jaký doteď narazil. Soud totiž Datlovi právě zrušil insolvenci, neboli oddlužení, čímž youtubera v podstatě vydal na milost exekutorům. Vzhledem k tomu, že Valášek podle veřejně dostupných dokumentů dluží přes 2 miliony korun a doposud z toho splatil jen naprosté minimum, jej tak asi nečekají moc příjemné dny, týdny, nejspíš měsíce a roky.

Pakliže bychom to měli zjednodušit, Datel se u soudu snažil zastavit exekutory tím, že vstoupí do insolvence – tedy stavu, kdy mu budou dluhy v zásadě odpuštěny, on sníží svoji životní úroveň, zatímco bude zkrátka splácet, co zvládne. Celá věc má ale jeden dost zásadní háček. Datel totiž u soudu argumentoval tím, že je ve finanční tísni, zatímco na sociálních sítích sdílel luxusní dovolené, nové zuby, drahé večeře nebo značkové oblečení. Tenhle lifestyle tak úplně nekorespondoval s tím, co zaznívalo u soudu, a tak se soudkyně v jeho případu po předchozím varování rozhodla se s ním dál nemazat a jednoduše mu insolvenci zrušila.

„V daném (...) je zřejmé, že dlužník nemá zájem na řádném plnění oddlužení, kdy tento je v převážné míře nekontaktní, nekomunikuje řádně a pravidelně jak s insolvenčním správcem, tak se soudem, a neplní své zákonné povinnosti, kdy nepředává insolvenčnímu správci získané dary, příjmy ze zápasu v rámci galavečerů Clash of the Stars, a pokud již se soudem komunikuje, pak víceméně bez jakékoli vážnosti a následného dořešení,“ píše se kromě jiného v rozhodnutí, kde soudkyně Valáška informuje o svém rozhodnutí.

Ve stejném dokumentu dále stojí, že Datel v podstatě nic nesplácel, a to málo, co chodilo, zařizovala jeho matka. Stejně tak si údajně Datel odmítal najít práci (a že by jako mladý fyzicky schopný člověk neměl mít s něčím takovým v Praze problém), díky níž by mohl vše řádně splácet, nebo aspoň ukázat soudu záměr, že skutečně hodlá plnit, co slíbil, v čestném prohlášení. Jinými slovy zkrátka youtuber nebral celou záležitost dost vážně, a teď zjišťuje, že to byla obří chyba. Dál tedy nejspíš přijdou na řadu exekutoři a bude ještě velmi zajímavé sledovat, kde nakonec Datel po všech těchto problémech skončí.

Zdroj: Extra.cz, Twitter

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický