22. srpna 2023 23:10

Herní událost roku je tady, podívejte se na nejdůležitější trailery. Gamescom má i českou stopu

Milovníci videoher mají žně. V Německu začal největší videoherní veletrh v Evropě Gamescom. Kolín nad Rýnem se tak až do neděle stane centrem herního byznysu. Úterní večer tradičně patřil zahajovací show, kterou moderuje novinář Geoff Keighley a na níž se představuje řada novinek.

Gamescom patří mezi největší videoherní veletrhy na světě. Od roku 2009 se koná v německém Kolíně nad Rýnem a míří na něj největší herní studia a vydavatelé, ale také zástupy novinářů, influencerů a fanoušků videoher. Loňského ročníku, který se konal po tříleté pauze způsobené pandemií koronaviru, se podle vyjádření organizátorů zúčastnilo přes 265 tisíc lidí.

Podívejte se, jak to na Gamescomu vypadalo loni:

Letošního ročníku se po čtyřech letech zúčastní japonské Nintendo, u kterého se spekuluje, jestli v Německu nepředstaví nástupce herní konzole Switch. Dalším gigantem na Gamescomu bude Xbox, který plánuje velké věci.

Ve spolupráci s Bethesdou se bude věnovat vesmírnému RPG Starfield, které vyjde na začátku září. V Německu má tak ideální možnost, jak ohromit a nalákat hráče na tuto novinku.

Vedle toho se na stánku Xboxu má objevit postapokalyptická střílečka Stalker 2 od ukrajinského studia GSC Game World, na kterém se pracuje i v jeho pražských kancelářích. Dále kooperativní loupežná akce PayDay 3, datadisk Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077 nebo závodní Forza Motorsport.

Mnoho pozornosti poutá také ukrajinská firma studio 4A Games. Ta stojí za populární survival střílečkou Metro a spekuluje se, že na Gamescomu dojde k odhalení dalšího dílu této série.

První ukázky se také čekají od Ubisoftu. Francouzská firma pracuje na novém dílu z asasínské ságy Assassins Creed: Mirage a v rámci beta testování je pirátská akce Skull and Bones. V zimě má také vydat hru Avatar: Frontiers of Pandora a momentálně pracuje i na první hře s otevřeným světem s tematikou Hvězdných válek, Star Wars: Outlaws.

Česká stopa na veletrhu

Na mezinárodní akci míří i početná výprava tuzemských vývojářů. Na veletrhu opět bude mít svůj stánek Asociace českých herních vývojářů – objeví se v něm studia Keen Software House, jež je známé vesmírnou akcí Space Engineers, dále Madfinger Games, kde se pracuje na dosud neoznámené taktické střílečce, Oxymoron Games s tahovou strategií Silence of the Siren, tvůrci kamioňáckých simulátorů SCS Software, autoři kultovních Bulánků SleepTeam anebo konzultantská firma Cyber Sail Consulting.

Gamescom je pro herní studia a menší nezávislé tvůrce ideální příležitostí, jak oslovit vydavatele nebo investory, aby autorům pomohli hru dokončit nebo uvést na trh.

Naopak akci v Kolíně nad Rýnem nechává ležet u ledu Sony. Ani letos se přístup japonské společnosti nemění. Dále letos absentuje také rakouský vydavatel THQ Nordic, který je součástí evropského videoherního giganta Embracer Group a zároveň pod jeho křídly pracuje české studio Ashborne Games na strategii o československých legionářích.

Vesmírná akce a asasíni jako taháky podzimu

Na úvod zahajovacího ceremoniálu se představila očekáváná vesmírná akce Starfield. Po dlouhých 25 letech jde o první novou hru od vývojářů z Bethesda Softworks, která není pokračováním některé ze sérií Fallout nebo The Elder Scrolls. Nové záběry ze Starfieldu doplnila píseň Rocketman od Eltona Johna a také hraný trailer. Titul se dočká vydání už 6. září.

Nový hraný trailer Starfieldu:

Dalším ukázkám dominovala akční adventura Assassin's Creed Mirage s datem vydání 10. října. Doplnily ji střílečka Call of Duty: Modern Warfare III, která vtrhne na počítače a herní konzole letos v listopadu, nebo mlátička Tekken 8.

Nový trailer Assassin's Creed Mirage:

Nový gameplay Call of Duty: Modern Warfare III:

Nový trailer Tekkenu 8:

Ve středu se brány Gamescomu otevřou pro herní novináře, investory, vývojáře či vydavatele, kteří se v byznysové části mohou zúčastnit prezentací jednotlivých studií nebo si vyzkoušet připravované hry. Následující dny se veletrh otevře také pro veřejnost.

Zdroj: Autorský text

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný