11. srpna 2023 18:40

Autor populární série Metro byl v Rusku odsouzen k mnoha letům vězení

Autor populární postapokalyptické sci-fi série Metro si vysloužil tvrdý rozsudek.

Slavný ruský sci-fi autor Dmitrij Gluchovskij, jehož knižní série Metro byla s úspěchem adaptována taky do oceňovaných videoher, byl ve své rodné zemi odsouzen k osmi letům vězení. Důvodem je jeho otevřená kritika ruské invaze na Ukrajinu.

Obvinění proti němu byla vznesena už v červnu loňského roku, nedlouho poté, co v Rusku schválili zákon, který zakazuje kritiku ruské agrese proti Ukrajině i její označování za válku. On však ve své kritice pokračoval, za což mu byl teď vyměřen trest. Autor naštěstí žije v exilu, takže rozsudek moskevského soudu padl v jeho nepřítomnosti.

Gluchovskij na sociálních sítích upozorňoval na páchání válečných zločinů ruskými vojáky a taky na zhoubný vliv, jaký bude mít konflikt na dlouhodobou budoucnost ukrajinského i ruského národa. Ruskými médii je opakovaně označován za agenta západu. V únoru při prvním výročí začátku války napsal v jednom z příspěvků: „Stejně jako před rokem jsem zcela přesvědčen, že tato válka je pro Rusko a náš lid stejně ničivá, jako je smrtící a zničující pro lid Ukrajiny, který miluji.“

Postapokalyptická série Metro je vnímána jako mrazivá předpověď možného společenského vývoje v Rusku. O její herní adaptaci se postaralo ukrajinské vývojářské studio 4A Games. Prozatím vyšly tři hlavní hry pod názvy Metro 2033, Metro: Last Light a Metro Exodus.

Autorovy romány jsou momentálně v Rusku na seznamu zakázané literatury a zmizely z regálů obchodů. Gluchovskij je proto pro ruské čtenáře zveřejnil zdarma na svém telegramovém účtu.

Zdroj: ABC NewsIGN,

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný