4. července 2024 13:20

Ihned zrušte nový Assassin's Creed, požaduje velká petice. Má desítky tisíc podpisů a zvláštní argument

Série Assassin's Creed už toho za sebou má hodně, nová kauza ale jde zase o krůček dál.

Už téměř 50 tisíc japonských hráčů už podepsalo petici na portálu Change.org. Žádají zrušení hry Assassin's Creed Shadows odehrávající se ve feudálním Japonsku počínaje rokem 1579. Nelíbí se jim, že jedním ze dvou hlavních hrdinů je černý samuraj Jasuke. Tvůrci podle nich manipulují s historií a uráží japonskou kulturu.

Petice tvrdí, že vývojáři z Ubisoftu prezentují hru jako historicky přesnou, přitom podle nich ani nepochopili roli samurajů coby služebníků šlechty. „První Evropan, který získal titul samuraje – William Adams (Miura Anobori) – byl ve skutečnosti praporečníkem ve službách Iejasua Tokugawy,“ připomíná text petice, která také tvrdí, že hra může podporovat předsudky a rasismus vůči Asiatům.

Chybou je podle nich, že je předkládáno jako holý fakt, že byl Jasuke samurajem, což není z historických pramenů zřejmé. „Pokud bychom o tom mluvili jako o fikci, dalo by se to respektovat, ale nelze prezentovat smyšlenky jako něco, co je věrné historii,“ píše se v jednom z populárních příspěvků jednoho z petentů.

Nutno dodat, že vývojáři za historický fakt označili Jasukeho existenci a způsob, jakým se ve službách jezuity Alessandra Valignana do Země vycházejícího slunce dostal. Zbytek už je podle nich zobrazen stylizovaným vyprávěním zahrnujícím mnoho míst, událostí i setkání s historickými postavami dané éry, jak je u série Assassin’s Creed zvykem. Cílem je koncentrovaná verze dané doby a místa, nikoli její dokumentární ztvárnění.

Jasuke nebude jediným hratelným hrdinou, jelikož budeme ovládat i mladou Naoe, vynikající v umění nindžů. Zatímco Jasuke se zaměřuje na přímé a otevřené konfrontace, Naoe se plíží stíny, spoléhá na svůj hák a parkourové schopnosti, vrhací nože kunai nebo kouřové bombičky. Hra umožní mezi nimi přepínat a plnit tak různé fáze misí odlišnými způsoby.

Assassin's Creed Shadows vychází 15. listopadu 2024 na Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S, macOS a iPadOS.

Zdroj: Gaming Bible, Insider Gaming

Video: Trailer hry Assassin's Creed Shadows

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný